15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Poslije inicijative Rusije i Kube, pauza na sjednici Izvršnog savjeta Uneska

Predstavnici Rusije i Kube zatražili su odlaganje sjednice. Predsjednik Izvršnog savjeta odbio, navodeći da je inicijativa zakasnjela. Predstavnik Kube je potom zatražio pauzu jer je prema njegovom mišljenju prekršena procedura, saznaje nezvanično RTS. Rasprava o prijemu Kosova je zatvorena za javnost, a odluka se donosi većinom glasova.

Kosovo je na sjednici Izvršnog savjeta Uneska predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska nalazi se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, koji je ušao na sjednicu, ali ubrzo i napustio salu, javlja izvještač RTS-a.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković očekuje da se kroz tačku koja se odnosi na Kosovo brzo prođe jer Izvršni savjet traži najjednostavniji put da se prevaziđe „jedna očigledno konfliktna situacija“.

Izvršni savjet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale Kosovo, a dvadesetak od tih zemalja podržalo je i albanski zahtjev za prijem Kosova u Unesko. Srbiju podržavaju Rusija, Kina, Kuba, Argentina, Španija i Brazil.

Ukoliko prijedlog preporuke o prijemu Kosova u Unesko dobije većinu glasova, konačnu odluku donosi Generalna konferencija Uneska, koja zasjeda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se