9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Poboljšati međusobnu komunikaciju srpskih predstavnika

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić očekuje da će u narednom periodu biti poboljšana komunikacija predstavnika Republike Srpske na nivou BiH sa institucijama Srpske.

„Siguran sam da su svi svjesni da postoji problem u komunikaciji predstavnika Republike Srpske na nivou BiH sa institucijama Srpske. Jedini benefit jučerašnje posebne skupštinske sjednice je što su i jedni i drugi dobili određenu vrstu odgovornosti za boljom komunikacijom“, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da sukob srpskih predstavnika ne može donijeti ništa dobro Republici Srpskoj.

„Pravo je predložiti da se neke stvari tretiraju zakonski, pa i one koje se odnose na prenos nadležnosti. Kada izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske budu na dnevnom redu vidjećemo njihov kvalitet“, dodao je Stevandić.

On je izrazio zadovoljstvo što je na posebnoj sjednici usvojen zaključak Slobodnog demokratskog srpskog kluba po kome u institucijama BiH mora biti spriječeno stavljanje u istu ravan izbjeglih Srba iz Hrvatske sa islamskim borcima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da će se na današnjoj redovnoj skupštinskoj sjednici trpiti posljedice posebnog zasijedanja.

„Vjerovatno danas nećemo biti u kapacitetu da na način, kako se očekuje od narodnih poslanika, učestvujemo na ovoj sjednici“, rekao je Višković.

On kaže da poslanici sa nivoa BiH ne treba da imaju bilo kakvu odgovornost prema Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Međutim, oni bi trebalo da po određenim pitanjima bitnim za Republiku Srpsku traže mišljenja nadležnih skupštinskih odbora“, rekao je Višković.

Govoreći o zaključku Narodne skupštine kojim se Vlada Srpske obavezuje da u roku, ne dužem od 90 dana, dostavi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojima bi bila utvrđena odgovornost za neovlašteni prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, odnosno uzurpiranje nadležnosti Srpske od institucija BiH, Višković je rekao da ne zna kako će biti koncipirane izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske, ali da neće biti problematično ukoliko bi bile predviđene sankcije za ljude koji bi prenosili ovlaštenja Srpske na nivo BiH.

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je na posebnoj sjednici zaključke klubova poslanika SNSD, DNS-SRS i SP kojima, između ostalog, od predstavnika iz Srpske u zajedničkim institucijama BiH zahtijeva da pokrenu sve neophodne aktivnosti u cilju otklanjanja postojećih ili potencijalnih negativnih efekata po Srpsku.

U zaključcima u vezi sa dokumentom Vlade Republike Srpske „Ustavni položaj Republike Srpske i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH“, parlament zahtijeva od izabranih i imenovanih lica sa teritorije Republike Srpske u institucijama BiH da ostvaruju neposrednu komunikaciju sa institucijama Srpske po svim pitanjima koja su predmet djelovanja institucija BiH, a koja se tiču ustavnog položaja, nadležnosti, te političkih, ekonomskih i drugih interesa Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se