13.1 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Orić negirao krivicu za zločine nad Srbima

Nekadašnji ratni komandant Srebrenice Naser Orić izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima na području Bratunca i Srebrenice, prema optužnici podignutoj 27. avgusta ove godine.

Orićev saborac Sabahudin Muhić, takođe se izjasnio da nije kriv, prenio je bosanski portal „Kliks“.

„Sada će predmet biti upućen sudskom vijeću na glavni pretres. Preuranjeno je govoriti o ishodu dok Tužilaštvo ne počne izvođenje svojih dokaza“, rekla je za portal Lejla Čović, jedna od braniteljki Nasera Orića.

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja je protiv Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića podignuta 27. avgusta, tereteći ih da su tokom rata postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Optužnica ih tereti da su počinili krivično dijelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Početkom mjeseca Sud BiH ublažio je mjere zabrane Oriću i proširio mu kretanje na područje cijele Federacije BiH.

Do tada mu je bilo dozvoljeno kretanje samo u dva kantona u Federaciji BiH, i to u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom.

Na snazi su ostale mjere zabrane putovanja van zemlje, oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Tužilaštvo BiH optužnicu je podiglo nakon višemjesečne istrage koja je sprovedena u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Orić je tokom rata u BiH bio zapovjednik 28. divizije Armije BiH, koja je djelovala na širem srebreničkom području.

Protiv njega je zbog ratnih zločina vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Haškim tribunalom, koji ga je oslobodio krivice.

Zločini u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac tom optužnicom nisu bili obuhvaćeni, a istragu protiv Orića zbog toga je odvojeno otvorilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Po međunarodnoj potjernici, koju su zbog te istrage raspisale srpske vlasti, Orić je uhapšen u Švajcarskoj 10. juna.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se