15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Kredit – čist finansijski posao

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas je da je odluka o kreditu od 300 miliona dolara donesena na bazi odluke Vlade Republike Srpske, koja je razmatrala to pitanje i naglasio da je riječ o čistom finansijskom poslu.

On je istakao da će u narednom periodu biti izrađen jasan finansijski plan u vezi sa ovim kreditom.

Predsjednik Srpske rekao da je za Republiku Srpsku važno što će se ovim kreditom rasterititi nekih ranijih malo težih zaduženja i očuvati likvidnost na poziciji plata, penzija i socijalnih davanja, te podsticaja.

„Smatramo da samo na taj način održavamo obim potrošnje u Republici Srpskoj koji je potreban za njen rast. Republika Srpska već u ovoj godini, za devet mjeseci ima rast za dva i po odsto domaćeg proizvoda, što je više nego što ima Federacija BiH, Srbija, Hrvatska i Slovenija, a što govori da Srpska nije na začelju ekonomskih kategorija o kojima se priča“, rekao je Dodik.

On je istakao da ne zna da li je lider NDP-a Dragan Čavić ovlašteni predlagač za Ustavni sud, ali ako jeste, nema ništa protiv da uputi apelaciju.

„Ovdje je riječ o tome da je odjednom počela galama o tome ko je taj koji daje novac. Obično se pita ko prima novac od onih koji daju. Riječ je o legalno registrovanoj finansijskoj instituciji u važnoj zemlji svijeta. Imamo ugovor, i umjesto da su svi zadovoljni tim poslom, imamo one koji su nezadovoljni“, naglasio je Dodik.

On je istakao da Čavić ima pravo da se žali kome god hoće, ali, kako je rekao, „mnoga njegova vika i žalbe u posljenje vrijeme uvijek se i završe samo na galami i inicijativi“.

Dodik je pojasnio da je ugovor o kreditu potpisan, kao i da je ponosan što je garancija Vlade Republike Srpske sasvim dovoljna za njegovo vraćanje.

„Kamata i osiguranje ukupno iznose tri odsto, odnosno kamata iznosi 1,6 odsto, a osiguranje iznosi ostatak kulmulativne stope. Da imamo bolju situaciju i da su Srpska i BiH na nekom drugom prostoru, imali bismo kamatu od 1,5 odsto“, pojasnio je predsjednik Srpske.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske za kreditore potpuno kompetentna i kredibilna da potpiše ugovor.

„Drago mi je što je tek u finišu te odluke, onda kada je došlo do potpisivanja ugovora, ona postala predmeta napada, pa čak i spekulacija“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je očigledno da Čavić „sve zna, ali da je trebalo da se uputi i da vidi da je to pojedinačni akt, ali njegovo je pravo da piše apelacije Ustavnom sudu“.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić predao je danas apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu ustavnosti novog kreditnog zaduženja koje je odobrila Vlada Srpske u iznosu od 300 miliona dolara.

Čavić je novinarima nakon predavanja apelacije rekao da novo kreditno zaduženje kod američkog fonda „krši čitav niz zakona i Ustav Republike Srpske“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se