Crna hronikaDruštvoVIJESTI

Iza poginulih rudara ostale žene i petero djece, na njih se obrušilo kamenje

KAKANJ – Federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović na konferenciji za medije održanoj u direkciji Rudnika mrkog uglja Kakanj nakon nesreći u jami Begići-Bištrani u kojoj su poginula četiri, a povrijeđena dva rudara, potvrdio je da je do ove nesreće došlo zbog „zarušavanja materijala iz krovine“.Istakao je da se nesreća dogodila na oko 105 metara dubine od površine zemlje. Podsjetio je da se u jami u tom trenutku nalazilo 28 rudara.

„Dva su bila raspoređena na vanjske poslove. Direktno na samom radilištu, koje je radilo na izradi rudarske komore, za smještaj elektroopreme, odnosno trafostanice, radilo je sedam rudara. Praktično u jednom trenutku, nakon iznenadnog odvajanja neposredne krovine, došlo je do zarušavanja kamena direktno na radnike koji su se nalazili na tom radilištu. Ishod je da imamo četiri radnika koja su smrtno stradala i dva koji su zadobili lakše i teže povrede“, naglasio je Osmanović.

Prema njegovim riječima, i smrtno stradali radnici su iznešeni, a svi ostali su izašli iz jame.  Ističe da jama trenutno ne radi, a federalna rudarska inspekcija zajedno sa dežurnim tužiocem Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona provest će istražne radnje na utvrđivanju uzroka i okolnosti koje su dovele do ove teške rudarske nesreće.

Kasim Alajbegović, v.d. direktora RMU Kakanj, kojem je danas drugi radni dan na ovoj funkciji, kazao je da je ono, što je nažalost prateća pojava rudarskog posla, rudarska nesreća.

„Izgubili smo četiri komorata. Desilo se u jami koja nije eksploataciona. Desilo se pored glavnog transportnog hodnika kod izrade ne prve nego treće komore za smještaj trafostanice. Iza poginulih su ostale žene i petero djece“, poručio je Alajbegović.

Premijer Federacije Fadil Novalić podsjetio je da su danas izgubljena četiri dragocjena života iza kojih je ostalo petero djece, četiri žene i dvoje djece na putu.

„Rudarenje je opasan posao. Imamo dugu historiju rudarenja, ali i isto toliko dugu historiju nesreća u rudnicima. Rudarenje je opasan posao i to je razlog što je društvo naročito osjetljivo i osjećajno prema problemima rudara“, istakao je Novalić.

On je rekao da se nesreća dogodila u zoni komunikacije, relativno ustabiljenog dijela jame, izvan zone kopanja, ali je odnijela četiri života. Uputio je iskrena saučešća porodicama poginulih.

„Znam da zbrinjavanje njihovih porodica neće biti problem, jer rudari dobro drže do njihovih komorata“, poručio je Novalić.

V.d. generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević je uputio saučešće porodicama stradalih rudara.

„Bez investiranja u rudnike zaustavila bi se ozbiljna proizvodnja energije. Pitanje sigurnosti u rudnicima je centralno pitanje i da pitanje sigurnosti rješavamo mimo ovih procedura, dakle, po hitnom postupku“, pojasnio je Jašarević.

Poručio je da su „danas ovdje sa iskazanom spremnošću da upravi rudnika Kakanj pruže svaku vrstu pomoći“.

U rudarskoj nesreći, koja se dogodila u trećoj smjeni jame Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj, poginuli su Muhamed Sarač (rođen 1968. godine), Nermin Mušija (1977.), Mijo Stojičić (1976.) i Sejad Gađun (1971.), potvrdio je glasnogovrnik RMU Kakanj Adib Zekić. Svi poginuli rudari su radili na poslovima utovarivača.

U nesreći su povrijeđeni rudari Haris Mušija (rođen 1972.) i Džemal Ibrahimspahić (1980.). Oni su prebačeni u Kantonalnu bolnicu u Zenici.

Jama Begići-Bištrani u pogonu Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj otvorena je prije nešto više od dvije godine. Na novu jamu u okviru RMU Kakanj čekalo se više od pet desetljeća. Otvaranje je opisano kao historijsko za bh. rudarstvo i Elektroprivredu BiH.

Utvrđene rezerve, krovnog ugljenog sloja u novoj jami „Begići-Bištrani“  iznose 6,5 miliona tona uglja, a razvojnim planovima je predviđeno da se ovdje godišnje proizvodi 400 hiljada tona uglja.Saučešće Vučića povodom pogibije rudara u Kaknju

Tužna istorija: U rudarskim nesrećama u BiH poginula najmanje 582 rudara

Ukupno u rudarskim nesrećama u Bosni i Hercegovini do sada je smrtno stradalo najmanje 582 rudara.

Prije nesreće u Kaknju, posljednja tragična rudarska nesreća se desila 5. septembra 2014. godine kada pet rudara nije preživjelo gorski udar u zeničkom Rudniku mrkog uglja „Raspotočje“.

U istom zeničnom rudniku, starom 133 godine, nesreća se desila i 30. marta prošle godine, kada je povrijeđeno 11 rudara prilikom obrušavanja stijena u rudničkim hodnicima.

Takođe, u ovom zeničkom 23. marta 2010. godine došlo je do gorskog udara, a zbog nedostatka zraka 14 rudara je završilo u bolnici, a četvorica su zadržana na liječenju.

U „Staroj jami“ u Zenici 5. avgusta 2013. godine jedan rudar je smrtno stradao, dok je šest rudara zadobilo lakše i teže tjelesne povrede.

Rudarske nesreće su prethodnih decenija zabilježene i u rudnicima Breza, Kakanj, Kreka i drugi.

U periodu 1970.-1976. u rudniku u Brezi su se desile dvije velike rudarske nesreće. U prvoj je poginulo 50 ljudi, dok je u drugoj poginulo još 17.

Velike nesreća se dogodila i 6. maja 2012. godine kada je u rudniku Breza poginuo rudar Sakib Tatarević. Tatarevića je usmrtio plin koji je izbio iz okna na dubini od oko 300 metara. U ovoj nesreći povrijeđeno je još pet rudara.

Samo par mjeseci kasnije, 5. septembra iste godine desila se još jedna nesreća u ovom rudniku, kada je smrtno stradao 26-godišnji Almir Hajduković, i to tokom otplinjavanja jamskih prostorija kada je došlo do gušenja rudara. Tom prilikom povrijeđeno je još šest rudara.

Najveća rudarska tragedija u BiH desila se 26. avgusta 1990. godine u jami Rudnika “Dobrnja Jug” u Mramoru kod Tuzle. Nekoliko sati iza ponoći, u strašnoj eksploziji, čiji uzrok još uvijek nije do kraja razriješen, poginulo je 180 rudara, najmlađe smjene ovog rudnika.

Prije ove nesreće koja se desila sinoć, u stogodišnjoj historiji Rudnika „Kakanj“ desile su takođe tri veće rudarske nesreće u kojima je poginulo ukupno 274 rudara.

U nesreći u „Staroj jami“ 1916. godine poginulo je 19 rudara, a 1934. godine život u jami je izgubilo 127 radnika. Također, 7. juna 1965. godine u jami „Orasi“ RMU Kakanj desila se snažna eksplozija metana od koje je poginulo 128 radnika, dok je teže i lakše povrijeđeno 20.

Još jedna velika nesreća u ovom kakanjskom rudniku desila se 14. marta 1970. godine, a uslijed toplotnog i plinskog djelovanja poginulo je ukupno 50 rudara.

Agencije

Tagovi
Back to top button
Close
Close