5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Hrvatska diže zid na srpskoj granici?

Hrvatska vlada je spremna da počne izgradnju ograde na granici sa Srbijom i ukoliko krene u realizaciju novog plana u vezi sa izbjegličkom krizom, posao će trajati otprilike dvije nedjelje saznaje „Jutarnji list“.

Prema informacijama zagrebačkog dnevnika iz izvora u vladi, planovi za ograđivanje granice postoje već neko vrijeme i nakon što se raspao plan C sve je spremno za plan D — Hrvatska za 14 dana diže zid na srpskoj granici.

„Ako Slovenija ili Austrija budu drastično redukovale priliv migranata, ni nama ne preostaje ništa drugo nego da ograničimo broj osoba koje stižu iz Srbije. U tom bi slučaju izgradnja ograde trajala nekoliko sedmica, jer bi na nekim djelovima granice radovi bili teži zbog prirodnih prepreka…“, objašnjava sugovornik lista iz Vlade Hrvatske.

Premijer Zoran Milanović je prethodno poručio da je podizanje ograde između Hrvatske i Srbije, kako bi se zaustavile izbjeglice, „zadnje od zadnjih rješenja“ i da podizanje zida smatra i „ružnim i krivim“.

Premijer je istakao da je na Evropskom savjetu, pred 29 evropskih lidera, jasno postavio pitanje želi li Evropa da Hrvatska podigne zid.

„Gledao sam prema Švedskoj, Njemačkoj i Austriji, oni su rekli ne“, naveo je Milanović.

U slučaju zatvaranja granica sa Srbijom najizglednija je varijanta da će se tada dobar dio izbjegličkog talasa preusmjeriti prema Rumuniji, a zatim ulaziti u Mađarsku koja nije zabarikadirala taj dio svoje granice. Odatle bi migranti nastavili put prema Austriji i dalje do željenih odredišta.

Druga je varijanta da bi migranti iz Srbije prelazili u Bosnu i Hercegovinu, ali sagovornici „Jutarnjeg lista“ to smatraju malo vjerovatnim, jer bi na tom putu morali da prođu teško prohodne prirodne prepreke, poput reke Drine i visokih planina.

U tom bi se slučaju Hrvatska našla u problemima, jer je izuzetno teško efikasno kontrolisati dugu graničnu liniju s BiH.

Inače, Slovenija je u noći između nedjelje i ponedjeljka na graničnom prelazu Središče ob Dravi postavila ograde i veći broj policajaca kako bi se sprječio prelaz migranata koji su dovezeni iz Opatovca, a za koje Ljubljana tvrdi da su poslali iako u Sloveniji nema kapaciteta za prijem tako velikog broja ljudi.

U Vladi Hrvatske su iznenađeni ponašanjem slovenačkih zvaničnika koji javno tvrde kako s Hrvatskom ne postoji dogovor oko prihvata izbjeglica.

Slovenačka vlada je vanrednoj sjednici noćas predložila zakonski amandman koji bi omogućio angažovanje vojske za pomoć policiji u čuvanju državne granice.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se