15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Evroljevica vraća izbjeglice Srbiji?!

BEOGRAD – Evropske socijaldemokrate spremne su da izglasaju deklaraciju prema kojoj bi svi migranti, koji ne dobiju azil u zemljama EU, bili vraćeni u prvu zemlju iz koje su ušli u Uniju, pišu „Večernje novosti“.

List navodi da to znači da bi veliki broj „prekobrojnih“ i „bezbjednosno nepoželjnih“ bio vraćen u Srbiju jer su odatle ulazili u Mađarsku i Hrvatsku.

Ovu ideju u Pokretu evropskih socijalista „gura“ NJemačka i to preko SPD, koalicionog partnera CDU – Angele Merkel, i već je dobila konsenzus na visokom nivou, navode „Večernje novosti“.

Prijedlog deklaracije Pokreta već je napravljen, a predstavnici Srbije uložiće primjedbe ovoj moćnoj političkoj grupaciji.

EU neće primati izbjeglice preko kvota koje su usvojili, a neće primati ni one koji su povezani sa teroristima ili osuđivani zbog krivičnih djela.

U aktuelnoj formulaciji deklaracije tačno se navodi da će oni biti vraćeni u zemlju porijekla, ali ne u slučajevima kada iz te zemlje bježe jer im prijeti pogrom.

U deklaraciji se pominje i kolaps Dablinskog sistema koji sada važi i po kojem odbijeni azilanti bivaju vraćeni u prvu zemlju EU u koju su ušli.

Dablinski sistem je ocijenjen kao „nefunkcionalan“i „sa manjkom odgovornosti“.

List navodi da će se Srbija, ako ova deklaracija prođe, suočiti sa velikim prilivom migranata.

Priliv migranata ne jenjava i u Preševu je juče registrovano 3.000 ljudi. Tokom vikenda ova brojka bila je između 4.500 i 5.000.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se