15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik uputio pismo Ban Ki Munu

U pismu Ban Ki Munu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obraća se Odgovorom na specijalni izvještaj koji je 4. septembra generalnom sekretaru UN-a uputio visoki predstavnik u BiH.

Visoki predstavnik nije dostavio primjerak Specijalnog izvještaja Republici Srpskoj, a objelodanio ga je tek 17.septembra. Srpska izražava snažno protivljenje Specijalnom izvještaju, u kom visoki predstavnik „zaključuje“ da Republike Srpska krši Dejtonski sporazum.

Iz razloga koje detaljno obrazlažemo u Odgovoru Republike Srpske , visoki predstavnik nema pravni autoritet da proglašava takav zaključak, a njegovo pravno rezonovanje i činjenice koje je iznio u prilog svog zaključka potpuno su neosnovani, javlja RTRS.

Navodni osnov za ovaj zaključak je plan Republike Srpske da održi referendum i tako zatraži mišljenje građana o protivpravnom nametanju zakona Bosni i Hercegovini, uključujući zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH. Izvještaj predstavlja nastavak dugogodišnjeg obrasca suzbijanja neslaganja sa samoproklamovanim autoritetom visokog predstavnika da jednostrano, putem odluka, oktroiše zakone, mijenja ustave i kažnjava sve one koji se ne slažu sa njegovim postupcima.

U izvještaju se navodi da „mjere (visokog predstavnika) u primjeni Opšteg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski mirovni sporazum) u posljednjih 20 godina ne smiju biti dovedene u pitanje.“

U svom odgovoru na izvještaj visokog predstavnika, Srpska argumentuje zašto Savjet bezbjednosti i ostali pripadnici međunarodne zajednice treba da se pridruže Srpskoj u odbijanju „zaključka“ visokog predstavnika i teških grešaka u pogledu zakona i činjenica iznesenih u njegovom izvještaju.

Kompletno pismo predsjednika Srpske Milorada Dodika generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu požete pročitati OVDЈE.

[mom_video type=“youtube“ id=“mcv9mU30S0U“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se