18.4 C
Zvornik
25. септембра 2022.

Cvijanović: Dejton je unutrašnje pitanje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je izjava britanskog ministra spoljnih poslova Filipa Hamonda o „raspakivanju“ Dejtonskog mirovnog sporazuma slobodno interpretirana u medijima, ali ukoliko je tačna, onda se ne može realizovati na način kako on tvrdi jer to zavisi od unutrašnjih faktora.

„Ukoliko je britanski ministar to tako rekao, te ako se ne radi samo o interpretaciji određenih medija, onda je to vrlo pogrešna teza jer ne može niko sa strane da prijeti `raspakivanjem` Dejtonskog sporazuma, ma koliko moćan bio, zato što to, kako je sam Dejton predvidio, zavisi od unutrašnjih faktora, odnosno sva tri konstitutivna naroda“, rekla je premijer Srpske novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da bi „raspakivanje“ Dejtonskog sporazuma bilo moguće samo kada bi se tako dogovorila sva tri konstitutivna naroda, jer bi u suprotnom to bila još jedna vrsta pravnog ili nepravnog nasilja nad međunarodnim pravom.

„Ne vjerujem u takve stvari, to je ideja koja bi mogla da potekne iznutra i uživa podršku svih. Te podrške nema, mada smo svjedoci da je Dejton u velikoj mjeri izvitoperen, od njega je dosta toga okrnjeno, ali je praksa pokazala da sve što je ostalo uopšte ne funkcioniše“, smatra Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da „eksperimentisanje“ koje je dolazilo od međunarodne zajednice i visokih predstavnika nije dalo nikave stvarne rezultate.

„Prema pravilu smo dobijali nešto gore u praksi od onoga što smo imali“, istakla je Cvijanovićeva.

Pojedini mediji prenijeli su da je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond poručio da, ukoliko političari u BiH hitno ne krenu u sveobuhvatno sprovođenje reformi predviđenih njemačko-britanskom inicijativom od prošle godine, EU će potpuno „raspakovati“ Dejtonski sporazum, što podrazumijeva ustavne promjene koje bi mogle skupo da koštaju Srpsku.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se