5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Čurkin kritikuje samovolju SAD kad je riječ o Kosovu

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin optužio je SAD za politiku dvostrukih aršina i zloupotrebe činjenice da se sjedište svjetske organizacije nalazi na američkoj teritoriji.

Kao primjer američke politike dvostrukih standarda ruski ambasador pri UN je naveo učešće predstavnika samoproglašenog Kosova u manifestaciji koju su organizovale Sjedinjene Države. Istovremeno, istakao je Čurkin, SAD su sprječile dolazak u Njujork predstavnika Abhazije i Južne Osetije.

Prema riječima stalnog predstavnika Rusije pri UN, nekoliko delegacija i rukovodstvo Sekretarijata UN izrazili su protest povodom tog ašto su SAD pozvali na skkup predstavnike Kosova, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godne.

Čurkin je ocjenio da su postupci Vašingtona potpuno neprihvatljivi.

„Takvi postupci Sjedinjenih Država predstavljaju zloupotrebu položaja zemlje koja je domaćin svjetske organizacije i ispoljavanje naglašenog nepoštovanja prema rukovodstvu sekretarijata. Zahtjevamo da se stavi tačka na takvu samovolju“, rekao je on

S druge strane, dodao je Čurkin, kad se ukazala realna potreba da se sasluša mišljenje novih nezavisnih država koje nisu članice UN, Sjedinjene Države prave vizne prepreke.

Čurkin je takođe ukazao da u drugim slučajevima države kao što su Abhazija i Južna Osetija koje su proglasile nezavisnost od Gruzije nisu imale mogućnosti da posjećuju skupove UN, bez obzira na to što su dobijale pozive.

Prema riječima ruskog diplomate, SAD se ponašaju arbitrarno kada donose odluke hoće li nekoj zemlji omogućiti pristup svjetskoj organizaciji.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se