5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

CIK BiH: Pokrenuti postupci protiv 28 stranaka

SARAJEVO – Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokrenula je postupke protiv 28 stranaka zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka koje je utvrđeno revizijom njihovih finansijskih knjiga iz 2013. godine.

Među strankama koje su stavljene pod lupu su i mnoge iz kluba najpoznatijih – SNSD, SDS, PDP, SRS RS, HDZ BiH, HDZ 1990, Partija ujedinjenih penzionera i Narodna stranka „Radom za boljitak“.

– Pokrenuti postupci mogu završiti njihovom obustavom ili donošenjem odluke o izricanju kazne – kazala je portparol CIK-a Maksida Pirić.

Ona je istakla da je u toku i revizija finansijskih izvještaja stranaka iz 2014. godine.

– Stranke su imale rok da do kraja marta ove godine dostave te izvještaje – navela je Pirićeva.

Revizija finansijskih izvještaja stranaka iz 2013. godine pokazala je da mnoge partije nisu prijavljivale sve donacije, da su mahom pogrešno knjižile prihode i rashode, a propusta je bilo i kod korišćenja prostora za rad lokalnih odbora. Izvještaji o reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2013. godinu, koje je CIK objavio u avgustu ove godine, pokazali su da je mahom kršen Zakon o finansiranju političkih stranka i da neke od njih nisu ispunile ni preporuke iz ranijeg perioda. Ti i slični propusti su utvrđeni i na adresama najvećih partija u RS, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se