1.4 C
Zvornik
29. марта 2023.

Cijelo srpsko selo iz Srbije prelazi na islam?

LAZAREVAC – Mještani sela Šopić, nadomak Lazarevca napisali su pismo patrijarhu Irineju kako bi spriječili lokalnog paroha da im sruši crkvu ili će kolektivno preći u islam.

Oni u pismu mole patrijarha za pomoća, a ukoliko ona izostane prete da će kolektivno preći u islam!

„Ako ne dobijemo vašu podršku, koju očekujemo kao vernici i vaši iskreni mirjani, bićemo prinuđeni da, bože me prosti, pređemo kolektivno u islam kako bismo po pozitivnim zakonima Republike Srbije dobili bolju zaštitu za naše objekte i da kao naši stari mučenici na taj način očuvamo našeg Gospoda Isusa Hrista u srcu, a na glavu stavimo bilo koju kapu koja će nam omogućiti da od bahatosti i bilo čije samovolje zaštitimo naše svetinje“ piše u pismu koje su mještani Šopića uputili patrijarhu.

Nevolje su počele kad je selo u julu prošle godine pogodilo nezapamćeno nevrijeme. Za samo nekoliko minuta jak vjetar je oduvao krovove sa stotinak kuća i čitav zvonik crkve stare 150 godina.

Mještanin Predrag Lazarević kaže da mu nisu jasni motivi kojima se rukovodio pop Mirko kad je odlučio da sruši staru crkvu.

„Geolog sam po struci i vrlo dobro znam da ispod crkve nema nikakvog klizišta. O popovoj tvrdnji da temelji nisu dobri uludo je i trošiti reči ako se zna da crkva na svom mestu stoji netaknuta gotovo 150 godina“, kaže Lazarević, potomak jednog od graditelja crkve. On ističe i da su svi pokušaji za dogovor bili bezupješni, piše Telegraf.rs.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se