8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Čavić: Zločin genocida u NDH po svojim razmjerama ravan holokaustu

Poslanik Dragan Čavić rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je zločin genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj po svojim razmjerama ravan holokaustu koji je nacistička Njemačka izvršila nad Jevrejima.

Obrazlažući Prijedlog deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata i potrebu da dokument bude usvojen, Čavić je kao predlagač rekao da se na ovaj način vraća dio duga članovima naših porodica, sunarodnika, prijatelja i sugrađana koji su strašno postradali od Nezavisne Države Hrvatske prije više od 70 godina.

„U Srpskoj gotovo da nema kraja iz kojeg dolaze narodni poslanici, a koji nije natopljen krvlju žrtava koje su satirane samo zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti ili ideologije i opredjeljenja“, naveo je Čavić.

On je naglasio da zločin koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska u Drugom svjetskom ratu nad Srbima, Jevrejima i Romima ima sve elemente genocida, a po metodama ubistava i broju žrtava ulazi u red najmonstruoznijih zločina u novijoj istoriji svijeta.

U obrazloženju prijedloga deklaracije navodi se da će dokument dati nemjerljiv doprinos ispravljanju istorijske nepravde, da se pogrom koji je počinila ustaška Nezavisna Država Hrvatska konačno počne zvanično kvalifikovati kao genocid u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida koju je usvojila Generalna skupština UN 9. decembra 1948. godine.

„Ova deklaracija ne predstavlja akt ugrožavanja bilo kakvog subjektiviteta današnje Hrvatske i jedina njena namjena jeste da upozori svijet da se zločin genocida ne može izbrisati iz istorije, kao ni iz sjećanja, a zaborav, negacija i prikrivanje počinjenog genocida koje je praktikovala vlast SFRJ radi afirmacije takozvanog `bratstva i jedinstva` među bivšim jugoslovenskim narodima nije doprinijela njihovom istorijskom pomirenju“, nevedeno je u obrazloženju.

U obrazloženju se dodaje da je deklaracija akt opredjeljenja Narodne skupštine Republike Srpske da se u suočavanju sa teškim teretom ratne prošlosti iz prošlog vijeka pokrene afirmacija istine o genocidu koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska nad Srbima, Jevrejima i Romima koji su sistematično likvidirani masovnim pogromima samo zbog njihove etničke i religijske različitosti.

U deklaraciji Narodna skupština Republike Srpske zaključuje: da su zločini ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj smišljen i planiran genocid, da je prilikom provođenja ovog genocida samo u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma i neistomišljenika mučeno, pljačkano, silovano i potom ubijeno od Nezavisne Države Hrvatske 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

U tekstu deklaracije navodi se i da je Nezvisna Država Hrvatska bila jedina zemlja tokom Drugog svjetskog rata u kojoj su postojali koncentracioni logori za istrebljenje djece u Staroj Gradišci, Jasenovcu, Uštici, Jablancu, Jastrebarskom, Rijeci kod Jastrebarskog, Gornjoj Rijeci kod Križevaca i Lobogradu i da je u njima, prema nepotpunim istraživanjima, stradalo 42.791 srpsko dijete, 5.737 romske djece i 3.710 jevrejske djece.

U tekstu deklaracije konstatuje se da je zločin genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj po svojim razmjerama ravan holokaustu koji je nacistička NJemačka izvršila nad Jevrejima, te da je tokom provođenja ovog genocida veliki broj Srba bio prinuđen da, zarad spasa golog života, promijeni nacionalni i duhovno-istorijski identitet i da se odrekne svoje pravoslavne vjere i pod prisilom i smrtnom prijetnjom prihvati katolicizam.

Narodna skupština Republike Srpske deklaracijom zahtijeva da Hrvatska, kao država hrvatskog naroda, odlukom svojih najviših organa, prihvati istorijsku i svaku drugu odgovornost za genocid Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima,Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Parlament Srpske zahtijeva da se na dostojan način obilježe i obezbijede sva mjesta zločina i čuva uspomena na njegove mnogobrojne žrtve, da se u cjelini sačuva i održava, kao spomenik žrtvama, jasenovački kompleks koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma, te da se utvrdi i sprovede program zaštite i uređenja Spomen područja Donja Gradina.

Deklaracija predviđa da se u Hrvatskoj, BiH i Srbiji odredi isti dan u znak sjećanja na žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj – Srbe, Jevreje i Rome, te da se u razumnom roku isplati pravična odšteta žrtvama ovog genocida i njihovim potomcima od strane Hrvatske.

„Narodna skupština Republike Srpske očekuje da međunarodna javnost, posebno države antifašističke koalicije Drugog svjetskog rata, podrže ovu deklaraciju kako bi ona, nakon 70 godina čekanja, ugledala svjetlost dana“, navedeno je u tekstu deklaracije.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je redovna skupštinska pauza do 17.00 časova.

U nastavku sjednice narodni poslanici će diskutovati o predloženoj deklaracji.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se