18.4 C
Zvornik
01. октобра 2022.

Ambasada SAD: Podržavamo Vučića, izbjegavajte provokacije

Američka ambasada u Beogradu pozvala je sve strane u dijalogu Beograda i Prištine da se usredsrede na suštinu spornih pitanja, kao što su nastojanja Kosova da se pridruži Unesku, izbjegavajući pri tom provokativan pristup koji zatvara puteve saradnje.

Kako se navodi u saopštenju, Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju aspiracije Srbije da se pridruži Evropskoj uniji.

„Mi pozdravljamo posvećenost predsjednika Vlade Aleksandra Vučića da se ovim putem nastavi, a koju je izrazio tokom sastanka sa šefom delegacije EU i ambasadorima Kvinte“, navodi Ambasada SAD.

Takođe, ističe se da SAD „kao jedna od strana koja podržava Srbiju u ovom procesu, razumije naporan rad na sprovođenju teških reformi koje su neophodne da se postigne ovaj cilj“.

„Sjedinjene Države takođe podržavaju dijalog Srbije sa Kosovom. Ovaj proces uključuje složena i teška pitanja o kojima je postignut značajan napredak. Mi zbog toga pozivamo sve strane da se usredsrede na suštinu spornih pitanja, kao što su nastojanja Kosova da se pridruži Unesku, izbjegavajući provokativan pristup koji zatvara sve puteve saradnje“, piše u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da rade sa Srbijom kako bi bila ostvarena njena budućnost u Evropskoj uniji i kako bi se podržali mir i stabilnost u regionu, zaključeno je u saopštenju.

I Britanija uz Srbiju na putu ka EU

Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif poručio je danas putem Tvitera da Britanija podržava Srbiju na evropskom putu i radi na tome da se do kraja godine otvore prva pregovačka poglavlja.

„Bitno je da se fokusiramo na pregovore i radimo na napretku Srbije ka EU“, napisao je on u poruci koju je objavio na toj društvenoj mreži.

Takođe je naveo da se apsolutno slaže sa stavom američke ambasade u Beogradu, koja je saopštila da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju aspiracije Srbije da se pridruži Evropskoj uniji.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se