4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Vlada RS: Prebijanje dugova kreće 30. oktobra

BANJALUKA – Prva multilateralna kompenzacija u Srpskoj biće sprovedena 30. oktobra, čime će zvanično početi prebijanje dugova koje bi trebalo značajno olakšati poslovanje preduzećima i smanjiti nelikvidnost privrede, piše Glas Srpske.

Vlada RS usvojila je juče odluku o sprovođenju multilateralne kompenzacije i cesije, kojom je predviđeno da učesnici prve obavezne multilateralne kompenzacije prijavljuju neosporene novčane obaveze koje su dospjele za plaćanje do 1. septembra. Odlukom, koja će stupiti na snagu osam dana poslije objavljivanja u „Službenom glasniku RS“, za prijavljivanje obaveza predviđen je period od 26. do 30. oktobra. Pored prve kompenzacije predviđene su i dvije dodatne – 3. i 6. novembra.

– Učesnici kojima su preostala nekompenzovana potraživanja nakon sprovođenja osnovne multilateralne kompenzacije mogu od 1. do 6. novembra realizovati multilateralne cesije, javne prodaje potraživanja, te usklađivati stanje prijavljenih obaveza i unositi nove obaveze radi sprovođenja dodatne multilateralne kompenzacije – navodi se u odluci.

Direktor Banjalučke berze, putem koje će biti obavljane kompenzacije, Milan Božić istakao je da će svako prijavljivati svoje obaveze, dok potraživanja neće biti prijavljivana jer bi tada bilo mnogo spornih situacija.

– Očekujem da će najviše biti kompenzovane obaveze između javnih preduzeća i obaveze između javnog sektora i privatnih preduzeća. Očekujemo pozitivne efekte od ovog procesa i vjerujem da ćemo sprovođenjem kompenzacija poboljšati likvidnost preduzeća – rekao je Božić.

On je kazao da je slično rješenje zaživjelo u Sloveniji, gdje se multilateralne kompenzacije sprovode jednom mjesečno unazad dvije ili tri godine i dostižu godišnju vrijednost između 500 miliona i 700 miliona evra.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević istakao je da je uvođenje multilateralne kompenzacije dugogodišnji zahtjev Privredne komore RS i izrazio zadovoljstvo što su konačno ispunjeni svi uslovi da se krene u realizaciju procesa od kojeg privrednici mnogo očekuju.

– Očekujemo da će sprovođenjem multilateralne kompenzacije djelimično biti riješen jedan od najvećih problema privrede, a to je nelikvidnost – rekao je Blagojević.

Godišnja analiza Privredne komore RS za 2014. pokazala je da je koeficijent likvidnosti iznosio 1,04 i snižen je za pet odsto u odnosu na 2013. godinu.

– Ako se uzme u obzir da normalan koeficijent za održavanje tekuće likvidnosti iznosi 1,5 vidi se koliko je u Srpskoj visok stepen nelikvidnosti, odnosno nemogućnosti izmirenja obaveza privrede – upozorili su iz Privredne komore.

U Ministarstvu finansija RS su rekli da je cilj Zakona o jedinstvenom sistemu multilateralne kompenzacije i cesije, koji je usvojen krajem februara 2014. godine, da subjekti koji imaju obavezu prijavljuju neosporene novčane obaveze, što bi doprinijelo poboljšanju likvidnosti privrede.

Pokazatelji privrede RS na kraju prošle godine

15,763 milijarde – obaveze privrede

6,697 milijardi – dugoročne obaveze

9,065 milijardi – kratkoročne obaveze

2,571 milijarda – potraživanja od kupaca u zemlji

918,57 miliona – neto dobit

979,69 miliona – neto gubitak

1,04 – koeficijent likvidnosti

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se