9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Vašington se sprema za rat sa Rusijom?

BERLIN – Vašington se sprema za mogući rat sa Rusijom u zemljama Baltika, piše njemački list „Dojče virtšafts nahrihten“ /Deutsche Wirtschafts Nachrichten/.

List navodi da su sve vojne vježbe NATO-a u regionu organizovane sa ciljem da se pripreme različite vojne opcije.

„Pentagon je izmijenio svoje vojno razmišljanje kada se radi o Moskvi i sada bira direktne susjede Rusije u regionu Baltika“, piše list.

Prema pisanju lista, SAD vode hibridni rat, koji uključuje neregularnu vojsku i fokusira se na destabilizaciju regiona putem masovnih protesta, kao i na sajber-napade na ključnu infrastrukturu, prenosi danas „Raša tudej“.

List ističe da su SAD iskoristile sukob u Ukrajini kao katalizator za dodatne vojne pripreme.

Iako je Rusija u više navrata odbacila tvrdnje da je umiješana u sukobe u Ukrajini, od početka krize u u Evropi je značajno povećan broj vojnih vježbi NATO alijanse. Većina vježbi koncentrisana je u regionu Baltika.

„Ruska prijetnja“ iskorištena je kao izgovor da se opravda povećana vojna potrošnja u zemljama istočne Evrope članicama NATO-a i da se obezbijedi razlog zašto su američke trupe stacionirane u Evropi, piše list.

„Samo u NJemačkoj stacionirano je 40.000 vojnika, a dodatni broj američkih tenkova i artiljerije na putu je za zemlje Baltika“, piše „Dojče virtšafts nahrihten“.

List navodi da Pentagon za sada razmatra samo manevre u zemljama Baltika, ali se pominju i „nuklearne opcije“. „Nedavni izvještaji ukazuju da bi američko nuklearno oružje uskoro moglo da dođe u NJemačku“, navodi list.

Prošle sedmice pojavili su se izvještaji da Pentagon razmatra planove za eventualni rat sa Rusijom, po prvi put od raspada SSSR-a.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se