4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Ubijen glavni haker Islamske države, smanjena aktivnost terorista na internetu?

DAMASK – Smrt glavnog čovjeka Islamske države za regrutovanje na društvenim mrežama uveliko je smanjila uticaj ove terorističke grupe na Internetu, piše NBC News

Britanski državljanin Junaid Husain ubijen je u napadu dronovima u sirijskom gradu Raki 24. avgusta, a prema nekim izvještajima već se uveliko vidi nedostatak njegovog djelovanja.

Husain je pokušavao regrutovati Amerikance na borbu unutar granica svoje države, a nakon njegove smrti vidljiv je pad aktivnosti IS na društvenim mrežama.

Ipak, brojni stručnjaci smatraju kako je prerano za pouzdano tvrditi da su aktivnosti IS-a opale jer su svoju komunikaciju mogli prebaciti na područje dubokog interneta.

Husain, 21-godišnji haker, rođen je u Birmingemu. Prije nekoliko godina zatvoren je zbog krađe ličnih podataka od bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, a 2013. godine otišao je u Siriju kako bi se priključio borcima Islamske države. Tamo je postao poznat pod imenom Abu Husain al- Britaini.

On je, pretpostavlja se, vodio jednu od glavnih uloga u online regrutovanju i hakovanju stranica, a autor je IS liste Amerikanaca i zapadnjaka koje treba ubiti.

Sa druge strane, i on je bio visoko na američkoj listi terorista.

Kako prenosi NBC News američka raketa pogodila je njegov auto, u kojem je bio s dvojicom tjelohranitelja, dok su bili na jednoj benzinskoj pumpi u Raki.

Tri dana nakon napada objavljeno je da je Husain pokušao regrutovati napadače u Njujorku, Nju Džersiju i nekim drugim američkim gradovima i državama da pokrenu napade unutar SAD-a.

Nakon njegove smrti, IS još nije uspjela naći mu dobru zamjenu, a ovo nije prvi put da je aktivnost IS zamrla na društvenim mrežama. Još 2014. na neko je vrijeme smanjenja njihova aktivnost na webu, ali su se uskoro vratili upravo sa Husainom na čelu, piše Index.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se