13.4 C
Zvornik
05. октобра 2022.

STRUČNJAK SAVJETUJE: Evo kada i koliko trebate puniti pametni telefon

Priznajte, mobilni punite cijele noći iako ste čuli da na taj način umanjujete kapacitet i skraćujete vijek trajanja baterije.

Srećom, imamo dobre vijesti za vas. Kako tvrdi Jesse Hollington, urednik na ilounge.com te autor iPod & iTunes Portable Genius, to uopštee nije tačno.

Evo što je napisao na qoura.com stranici:

“Punjenje vašeg iPhonea preko noći neće nimalo naštetiti bateriji. Punjenje baterije koja je već na 90 posto kapaciteta takođe joj neće naštetiti. Jednostavno je nemoguće prenapuniti iPhone ili bilo koji drugi moderni elektronski uređaj”, piše Jesse.

“Svaki uređaj koji koristi litijum-ionske ili litijum-polimerijske baterije ima ugrađenu sklopku koja će prekinuti punjenje kada baterija dostigne 100 posto kapaciteta.”

Životni ciklus baterije oko 500 punjenja

Jesse tvrdi da slobodno možete puniti bilo koji mobilni uređaj kad god vam zatreba i da će životni ciklus od oko 500 punjenja (potpunih od nule do 100 posto) svakako ostaviti trag na bateriji, bez obzira na to kako je vi punili. On ne savjetuje da se baterija u potpunosti isprazni prije novog punjenja, nego da se dopunjava kada se za tim ukaže potreba.

“Baterije pametnih telefona pametne su kao i sami telefoni. Svaki put kad napunite bateriju od 90 do 100 posto, vi ste ustvari iskoristili jednu desetinu punog punjenja. A bateriju u iPhoneu možete puniti otprilike 500 puta.”

Eto, sada mirne duše možete puniti vaš mobitel kad god zaželite, piše Net.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se