10.4 C
Zvornik
02. октобра 2022.

Stotine migranata zarobljeno u Mađarskoj, zabranjen im ulaz na stanicu (foto)

BUDIMPEŠTA – Glavna međunarodna železnička stanica u Budimpešti „Keleti“ (Istočna), ponovo je, oko 10 časova, otvorena za saobraćaj, ali migrantima još nije dozvoljeno da u nju uđu, objavila je mađarska agencija MTI.

Izvještač mađarske agencije javio je da je, dok je migrantima i dalje zabranjen ulaz u stanicu, ostalim putnicima dozvoljeno da se ukrcaju u vozove za Beč.

Stanica „Keleti“ bila je jutros privremeno zatvorena a od svih putnika je zatraženo da je napuste, pošto je na stotine izbjeglica pokušalo da uđe u vozove za Austriju i Nemačku.

Ispred stanicei čeka na stotine migranata. Putnici su preko razglasa obavješteni da sa stanice Keleti neće krenuti nijedan voz.

Obavještenje je uslijedilo pošto je oko 500 migranata – muškaraca, žena i djece – pokušalo da uđe u posljednji voz za Beč. Nekoliko stotina ljudi ostalo je da čeka ispred stanice s koje polaze svi vozovi za Austriju i Njemačku, dok je policija blokirala glavni ulaz.

Rojters je naknadno javio da je stotine gnevnih migranata demonstriralo, tražeći ponovno otvaranje stanice i da im se omogući da otputuju za Njemačku.

Migranti su mahali kartama, pljeskali i vikali, skandirajući „Njemačka, Njemačka“, a policija je formirala kordon na ulazu u stanicu, izvještava novinar britanske agencije.

Podsjetimo u Beč je juče vozom stiglo 3.650 izbeglica iz Budimpešte, saopštila je danas austrijska policija. To je rekordan broj migranata koji je stigao do Beča u samo jednom danu.

Zoltan Kovač, portparol Vlade Mađarske je na pitanje zašto je zatvorena stanica rekao da Mađarska pokušava da primjenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i „šengensku“ vizu.

Beč traži pojašnjenje

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner pozvala je danas NJemačku da razjasni svoj stav u vezi sa evropskim propisima o azilu kako se izbjeglicama u Mađarskoj ne bi davala lažna nada.

„Postoje glasine da NJemačka čak šalje vozove u Budimpeštu da preuzme izbjeglice. Štaviše, NJemačka je obavijestila izbjeglice u Mađarskoj da Dablinski sporazum nije suspendovan“, rekla je Lajtnerova.

Ona je rekla da će Austrija nastaviti sa provjerama duž granice, ali da neće uvoditi pogranične kontrole.

Njemačka je prošlog mjeseca nagovijestila da će dati sirijskim izbjeglicama specijalni status čime, je izazvala zabunu da li Dablinski sporazum još važi.

Prema Dablinskom sporazumu, migranti moraju da traže azil u onoj zemlji EU u koju prvo uđu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se