7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Špirić: Srpska će platiti cijenu nejedinstva

BANJALUKA – Potpredsjednik SNSD-a i poslanik te stranke u Parlamentu BiH Nikola Špirić juče je ponovo pozvao predstavnike RS u vlasti na nivou BiH da, zarad viših, a ne ličnih ciljeva, sarađuju sa vlašću u Banjaluci, jer će u protivnom cijenu platiti Srpska.

Špirić je ocijenio da nikada ranije nije postojala podjela na „oni i mi“ kada je riječ o predstavnicima RS u institucijama BiH i vlasti u Srpskoj.

– Kad oni i mi budemo jedno, tada će biti stabilnosti RS i neće biti ovakvih prepucavanja – poručio je Špirić i dodao da izgleda postoje neki političari koji misle da se jedino na laž ne plaća porez i da mogu govoriti bez argumenata.

Špirić je ocijenio da ne čudi izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je prava sreća da su u institucijama BiH predstavnici Saveza za promjene koji vode računa o budućnosti BiH.

– Ne mogu shvatiti da srpski ministri u Savjetu ministara kažu „oni iz RS hoće nešto“. Odakle vi dolazite, gospodo ministri? Do sada smo bili jedno, svi smo dolazili iz RS. Šta se desilo? Čije li ste filijale postali naprečac – upitao je Špirić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je ukazao da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić mogao tražiti da se vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti pri imenovanju članova Komisije za primjenu programa zaštite svjedoka u BiH, kao što su uradili Hrvati. Špirić je istakao da je Savjet ministara 12. januara ove godine vratio prijedlog odluke o imenovanju da bi bio izvršen nacionalni balans.

– Sud BiH je predložio Davorina Jukića, jer su Hrvati insistirali na tome da imaju svog predstavnika. To je za Mektića bilo dovoljno da se izabere komisija bez Srba u sastavu Davorin Jukić, Goran Salihović i Vahid Alagić – rekao je Špirić.

On je istakao da nije istina da radna grupa za izradu prijedloga izmjena Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH nije dostavila nijedan dokument, kao što tvrdi Mektić navodeći da je još bivši ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić dostavio izvještaj o radu grupe u kojem se konstatuje da zbog stava predstavnika MUP-a RS nije uspjela da izradi prijedlog koji bi imao podršku svih članova.

– Mektić obmanjuje javnost, a napravio je kompromis tako što je isključio instituciju RS, koja se ne slaže sa prijedlogom. Znači treba brisati one koji su protiv. Zato spori da li je na rješenju o imenovanju nove radne grupe potpis njegov. Jeste njegov – kazao je Špirić.

On je istakao da je prilikom imenovanja Savjeta i vršioca dužnosti direktora Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) ministar transporta i komunikacija BiH Slavko Matanović zloupotrijebio položaj predloživši u Savjet kandidata koji nije pripadnik BHANSA, dok za prijedlog imenovanja v.d. direktora nije imao zakonskog osnova.

– Zakonom je propisano imenovanje rukovodstva, što znači i dva zamjenika pored direktora. Treba tražiti i odgovornost predstavnika RS, jer dozvoljavaju donošenje odluke na štetu RS i srpskog naroda i ugrožavaju ravnopravnost Srba. U Savjet BHANSA je izabrano pet članova – po dva Hrvata i Bošnjaka i jedan Srbin. Na imenovanje je negativno mišljenje dalo i Ministarstvo pravde BiH.

Špirić je istakao da se požurilo i sa raspisivanjem konkursa za izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

– Mektić je rekao da žele stranačkog čovjeka na tu funkciju. Znači, treba im stranačka policija da bi sprovodili svoje koncepte. Lako je formirati osvetničke eskadrone – rekao je Špirić i upitao Mektića „kuda nas to vodi“.

Strategija

Govoreći o Strategiji za razvoj jugoistočne Evrope do 2020. godine i tvrdnjama ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da je donesena u vrijeme kada je SNSD-a bio u vlasti na nivou BiH, Nikola Špirić je kazao da to jeste tako, ali da se znala uloga entiteta, za razliku od sadašnje realizacije strategije, gdje su oni gurnuti u stranu, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se