13.1 C
Zvornik
26. септембра 2022.

„Šarli ebdo“ osvanuo s karikaturom o smrti sirijskog dečaka

Francuski magazin “Šarli ebdo” objavio je niz karikatura koje su, navodno, rasističke, šire mržnju i ismjevaju smrt sirijskog dječaka Ajlana Kurdija, zbog čega bi mogao da odgovara pred sudom.

Crteži su objavljeni devet mjeseci nakon što su džihadisti ubili devet osoba u okolini redakcije “Šarli Ebdoa”

Utopljeni trogodišnjak postao je simbol izbjegličke krize nakon što su objavljene potresne fotografije njegovog beživotnog tijela izbačenog na obalu Turske.

U najnovijem broju satiričnog francuskog magazina objavljene su karikature koje su izazvale gnjev javnosti.

Na jednoj je prikazan mrtav dečak kako leži na pjesku, uz tekst: “Tako blizu cilja”. Iznad njega je reklama za restoran “Mekdonalds” i tekst: “Dva dječija obroka po ceni jednog”.

Na drugoj karikaturi mrtvo dijete prikazano pored narandžastog dinosaurusa Kazimira, uz tekst: “Dobro došli na Dječije ostrvo”.

Objavljena je i karikatura u kojoj se Ajlanova vjera izvrgava ruglu. Na njoj je prikazan lik koji podsjeća na Isusa Hrista i dječak čije noge vire iz vode. Karikatura je propraćena sledećim tekstom: “Dokaz da je Evropa hrišćanska”.
“Hrišćani hodaju po vodi”. “Muslimanska djeca se dave”.

Crteži su objavljeni devet mjeseci nakon što su džihadisti ubili devet osoba u okolini redakcije “Šarli Ebdoa” u znak osvete zbog serije karikatura u kojima je list ismjevao proroka Muhameda.

Milioni ljudi širom sveta, uključujući i političare i poznate ličnosti, tada su se ujedinili pod sloganom “Ja sam Šarli”, koji prenosi poruku slobode govora.

Advokat Piter Herbert, šef Udruženja crnih advokata i bivši potpredsendik Uprave Metropolitenske policije, jedan je od mnogih koji su ocenili da je “Šarli Ebdo” prevršio meru.

“‘Šarli Ebdo’ je čisto rasistička, ksenofobična i ideološki propala publikacija koja odražava moralno propadanje Francuske”, napisao je on na Tviteru.

“Udruženje crnih advokata razmotriće mogućnost pokretanja postupka pred Međunarodnom krivičnom sudu zbog ovog podsticanja mržnje i progona”, rekao je on.

I drugi korisnici društvenih mreža izrazili su kritiku na račun “odvratnih karikatura”, dok su neki napisali da je ovo primer koji dokazuje da “Ebdo” napada “nemoćne”, a ne “moćne”.

Branioci “Ebdoovih” karikatura – među kojima je i crtež crnog političara u liku majmuna – tvrde da se oni služe rasnim i vjerskim stereotipima sa ciljem da ih izvrgnu ruglu, piše Blic.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se