20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

SAD upozorile Rusiju: Asad nema nikakvu ulogu u borbi protiv ISIL-a

NJUJORK – Vašington je upozorio Rusiju da predsjednik Sirije Bašar al-Asad nema nikakvu ulogu u operacijama koalicionih snaga protiv ekstremističke Islamske države i da mora da ode s vlasti da bi omogućio političko rješenje sirijske krize.

Američki državni sekretar Džon Keri nazvao je u utorak telefonom svog ruskog kolegu Sergeja Šojgua da mu izloži stav SAD nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će nastaviti da vojno podržava sirijsku vladu, prenio je AFP.

„Sekretar Keri je jasno stavio do znanja da bi nastavljena podrška predsjedniku Asadu mogla da pogorša i produži konflikt, i podrije naš zajednički cilj u borbi protiv ekstremizma“, saopštila je njegova kancelarija.

Keri je „reafirmisao američku predanost da se bori protiv ISIL-a u koaliciji više od 60 zemalja, u kojoj Asad nikada ne bi mogao da bude kredibilan član, i istakao da će SAD pozdraviti konstruktivnu ulogu Rusije u akcijama protiv ISIL-a“, kaže se u saopštenju.

„Sekretar je istakao da ne postoji vojno rješenje za sukob u Siriji, koji može biti riješen samo političkom tranzicijom u kojoj ne učestvuje Asad“, navedeno je u saopštenju.

Lavrov je istakao potrebu stvaranja ujedinjenog fronta borbe protiv terorističkih grupa u Siriji.

Bijela kuća je u utorak saopštila da bi SAD voljele da vide konstruktivno angažovanje Rusije sa međunarodnom koalicijom koja se bori protiv ISIL u Siriji, rađe nego što Rusija pojača svoje vojno prisustvo u toj zemlji, prenio je Rojters.

Rusija je, kako navodi Rojters, u blizini grada Latakije pozicionirala sedam tenkova T-90 i artiljeriju a na aerodromu se nalazi oko 200 ruskih vojnika.

Američki sekretar za Ratno vazduhoplovstvo Debora Li Džejms rekla je da je grupisanje snaga u Siriji još jedan „u seriji zabrinjavajućih događaja od Rusije“.

„Ne razumemo u potpunosti o čemu se radi“, rekla je ona. „Nepotrebno je da se kaže da nije dobrodošla serija događaja u pokušajima da se podrži režim koji je izazvao toliko mnogo smrti i destrukcije“, rekla je ona.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se