23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Robija trojici iz odreda Zulfikar

SARAJEVO – Trojica bivših pripadnika Armije RBiH osuđeni su juče u Sudu BiH na 37 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.

Suđenje koje je trajalo duže od pet godina okončano je izricanjem nepravosnažne presude kojom je Nihad Bojadžić, za kojeg je utvrđeno da je komandovao napadom na Trusinu, osuđen na 15 godina zatvora, Nedžad Hodžić na 12, a Mensur Memić na deset godina. Oni su bili pripadnici jedinice za posebne namjene „Zulfikar“ koja je djelovala pri Glavnom štabu Armije RBiH. Bojadžiću, penzionisanom brigadiru Oružanih snaga BiH i Hodžiću su izrečene mjere zabrane i oduzeti su im lični dokumenti kako ne bi mogli pobjeći iz BiH, piše Glas Srpske.

Trojica osuđenih proglašeni su krivim za učešće u ubistvu 22 osobe hrvatske nacionalnosti. Zločin je počinjen 16. aprila 1993. godine kada su snage Armije RBiH upale u Trusinu kod Konjica. Tamo su zatekli civile i pripadnike HVO-a koji su se predali. Svi su strijeljani, a kuće u selu su opljačkane i spaljene.

Dževad Salčin i Senad Hakalović, koji su takođe bili optuženi kao dio grupe, oslobođeni su jer je sudsko vijeće ocijenilo da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati njihovu krivicu.

 

Sudija Željka Marenić je u obrazloženju presude kazala da je van svake sumnje utvrđena odgovornost Bojadžića, Memića i Hodžića za krivična djela ubistva ratnih zarobljenika i civilnih žrtava rata.

U Tužilaštvu BiH su istakli da su zadovoljni osuđujućim dijelom presude za jedan od najtežih ratnih zločina koji se dogodio na području Konjica.

– U ovom predmetu smo preduzeli mnogo napora i aktivnosti. Pozvali smo oko 90 svjedoka, uložili više od 300 dokaznih materijala u dokazivanju krivice optuženih – kazali su u Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva su najavili podnošenje žalbe na oslobađajući dio presude.

– Donijećemo odluku o ulaganju žalbe na oslobađajuću presudu i u cilju traženja većih kazni za osuđene – dodali su u Tužilaštvu BiH.

Ulaganje žalbi najavili su i advokati nekih od osuđenih za zločine. Bojadžićev advokat Vasvija Vidović kazala je da će se žaliti zbog niza nepravilnosti u sudskom procesu.

– Nepravilnosti se, između ostalih, odnose na upetljanost izvršne vlasti u sam proces i sakrivanje određenih dokumenata od strane Tužilaštva BiH – kazala je Vidovićeva.

Memićev advokat, kojem je u toku izricanja presude i pozlilo zbog čega je nakratko prekinuto izlaganje sudije, nije bio raspoložen za davanje izjava novinarima.

Suđenje komandantu odreda „Zulfikar“ Zulfikaru Ališpagi, protiv kojeg je postupak razdvojen zbog njegove bolesti, još nije završeno. Sud BiH je za zločine u Trusini ranije izrekao dvije pravosnažne presude. Osuđeni su bivši pripadnici odreda „Zulfikar“ Armije RBiH Edin Džeko i Rasema Handanović, koji su nakon rata emigrirali u SAD, ali su izručeni na zahtjev pravosuđa BiH. Džeko je osuđen na 13 godina zatvora, a Handanovićevo je na osnovu sporazuma o priznanju krivice izrečena zatvorska kazna u trajanju od pet i po godina.

Mrtvo selo

U Trusini je do 1992. godine živjelo četrdesetak porodica hrvatske nacionalnosti, a poslije pokolja i progona u aprilu 1993. ostale su tek spaljene kuće. Niko od prognanih Hrvata nije se vratio na svoja ognjišta.

Procesi za zločine u Trusini

Posljednja presuda

Nihad Bojadžić – 15

Nedžad Hodžić – 12

Mensur Memić – 10

Ranije osuđeni

Edin Džeko – 13

Rasema Handanović – 5,5

U toku suđenje

Zulfikar Ališpago

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se