5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Riža natopljena kokainom krenula za Evropu

BUENOS AJRES – Argentinski carinici pronašli su oko 30 kilograma kokaina koji je bio apsorbovan u zrnima riže, što je potpuno novi način krijumčarenja.

Droga je otkrivena na putu ka Evropi preko Afrike, a nanjušili su je psi tragači.

Ova pljenidba ukazuje na ulogu Argentine kao transportne tačke za kokain koji se proizvodi u Boliviji, Peruu i Kolumbiji, a koji se prevozi za Afriku i potom krijumčari ka unosnim tržištima na sjeveru Evrope.

Šef tima za narkotike pri argentinskoj carinskoj službi Giljermo Gonzales izjavio je da dovitljivi krijumčari droge natapaju rižu u vodu koja je pomiješana s kokainom.

Kada voda ispari, dodao je Gonzalez, ostaje riža nevidljivo „impregnirana“ kokainom.

– U pitanju je nov metod – navodi Gonzales i dodaje da je ovo prvi put da se carinici susreću sa ovako sofisticiranom tehnologijom.

Gonzales pretpostavlja da su krijumčari planirali da samelju zrna riže u fini prah koji bi tom prodavali kao kokain, umjesto da započinju hemijski proces izdvajanja kokaina iz riže onda kada roba stigne na željenu destinaciju.

– Čist kokain je prejak da bi se progutao, ukoliko se prethodno ne pomiješa sa nečim. Vjerovatno su planirali da ostave kokain pomiješan sa rižom koja je korišćena za transport – dodao je Gonzales.

U akciji pod kodnim nazivom „Operacija bijela riža“ uhapšeno je dvanaest osumnjičenih Argentinaca i Kolumbijaca.

Psi tragači nanjušili su 17. septembra kokain u tovaru vreća od po 50 kilograma riže u skladištu argentinskog lučkog grada Rosario. Akcija je držana u tajnosti sedam dana, dok su agenti službe bezbjednosti tražili još osumnjičenih lica.

Čokolada i silikoni

Kokain se sa južnoameričkog područja do Evrope najčešće krijumčari preko granice pomoću „mula“, osoba koje tu drogu upakovanu u kapsule prenose u svom tijelu, a zabilježeni su i slučajevi da se droga skriva u čokoladu, pa i silikone.

Italijanska policija je prije dvije godine na aerodromu u Rimu uhapsila špansku manekenku koja je prenosila 2,5 kilograma kokaina u implantatima u grudima i na stražnjici. Manekenka, u odjeći koja je isticala njene obline, stigla je avionom iz Sao Paula u Brazilu, ali nije uspjela da prevari žene carinike koje su otkrile drogu.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se