SvijetVIJESTI

Putinov novi svjetski poredak u 7 tačaka

Vrhunac jubilarnog 70. zasjedanja Generalne skupštine UN svakako je bilo obraćanje dvojice najmoćnijih ljudi na svijetu, Baraka Obame i Vladimira Putina. Predsednik Rusije je u „odmjeravanju snaga“ za govornicom delovao oštrije od svog američkog kolege, čiji je stav okarakterisan kao „mlak“. Putin je u svoj govor vješto upakovao sedam ključnih tačaka koje se tiču svjetske geopolitike.

Prva od Putinovih sedam tačaka odnosila se na ukazivanje odgovornosti koju za očajno stanje na Bliskom istoku snosi Zapad na čelu sa SAD. Zahvaljujući „bezumnim“ vojnim intervencijama pod izgovorom „demokratske revolucije“, Bliski istok se pretvorio u jednu veliku tempiranu bombu. Jer, nametanje jednog uređenja nikada nije uspevalo. SSSR je na teži način naučio da ne može da „izvozi“ socijalističke revolucije, pa bi i Zapad morao da bude svjestan da ne može da „prodaje isti proizvod“, samo pod drugačijim, „demokratskim“ nazivom, smatra Pol Gregori, profesor svjetske ekonomije na univerzitetima u Hjustonu i Berlinu, a prenosi „Politiko.eu“.

Drugo, Ujedinjene nacije ne predstavljaju nagomilanu skupinu zapadnih sila, već organizaciju koja bi trebalo da garantuje mir i bezbjednost za sve, a ne samo za probrane države zbog određene koristi.

– Iz tog ugla, jedino UN imaju pravo da formiraju koaliciju za borbu protiv Islamske države. Ukoliko se to ne desi, Evropu će preplaviti milioni izbjeglica, a nijedna zemlja neće biti sigurna od terorista – smatra Putin.

 

Treće, ruski predsednik ulaganje veta u UN smatra „potpuno normalnom pojavom“. Tu se pre svega misli na osudu Rusije u Ujedinjenim nacijama zbog pripajanja Krima, ali i ruskog veta na formiranje Tribunala koji bi istraživao i osudio odgovorne za pad malezijskog aviona MH17.

– Sučeljena mišljenja i neslaganja su potpuno normalne pojave – smatra predsednik Rusije.

 

Četvrto, Zapad mora da razumije da je vlada Bašara al-Asada, koliko god manjkavosti imala, i dalje jedina legitimna institucija koja postoji u Siriji. Ni Gadafijev režim u Libiji nije bio idealan, ali ono što je došlo posle njega može se slobodno nazvati užasom.

– Precizno koordinisane i isplanirane akcije rušenja režima jedne države ostavljaju mnogo prostora za rađanje zla poput Islamske države, čiji su se sadašnji lideri „osilili“ nakon svrgavanja Sadama Huseina, koji ih je držao pod kontrolom – smatra Putin.

„Umerena opozicija“ jednostavno ne postoji, što su i pokazali komični i papreno skupi pokušaji SAD da treniraju i naoružavaju sirijske pobunjenike.

Peto, Zapad mora da smanji apetit za rušenjem režima za koje smatra da ne ispunjavaju njegove ideale po pitanju ljudskih prava, slobode štampe i slobodnih izbora. Putin je u ovu grupu uvrstio i Rusiju, poručivši Zapadu da se „drži dalje od unutrašnjih stvari njegove zemlje“. Naime, uticaj pre svega SAD u Ukrajini izazvao je krvave posledice i doveo do „spontanog građanskog rata“ i više od 8.000 žrtava, smatra Putin.

Šesto, svijet se mora vratiti u normalne okvire trgovine, harmonizovane pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije i Ujedinjenih nacija. Ovaj novi poredak ne smije biti diktat najjačih država, već mora biti fer i jednak za sve, uključujući i zajednička tržišta EU i Evroazijske unije koju zagovara ruski predsednik.

Za uvođenje sankcija zbog političkih razloga i lične finansijske koristi ne bi bilo mesta u takvom svetu, smatra Vladimir Putin i dodaje da sankcije protiv Rusije moraju biti ukinute, jer „Zapad zna da ne postižu željeni efekat“.

 

Sedmo, Zapad mora poštovati logičnu i opravdanu zabrinutost Rusije zbog NATO ekspanzije. Nakon raspada SSSR-a i Varšavskog pakta, širenje NATO alijanse može se shvatiti jedino kao ugrožavanje Rusije i pretnja njenom suverenitetu, smatra Putin.

Govor Vladimira Putina doneo je neki novi, oštriji i direktniji stav po pitanju svjetske politike, i to na najboljem mestu – za govornicom u koju su bile uprte oči  čitavog svijeta. Predsednik Rusije vješto je izlažio nepobitne činjenice o greškama koje Zapad godinama pravi u svojim intervencijama širom svijeta i upakovao ih u svoje ideje.

 

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close