4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Predavanje o pripremi pčela za zimu

ZVORNIK – Profesor Poljoprivrednog fakultata Univerziteta u Beogradu Mića Mladenović održao je danas u Zvorniku predavanje na temu „Priprema pčela za zimu“, koje je organizovalo zvorničko Udruženje pčelara „Bagrem“.

Mladenović je podsjetio da je ova godina za pčelare bila veoma solidna, ali da ih to ne treba da zavara nego da se vrate pčelama i pčelinjaku i da pripremajući ih za zimu izvrše neophodne poslove.

„Najvažnije je da se svako pčelinje drušvo obezbjedi mladom maticom, optimlnom količinom meda i polenovog praha, optimalnim količinom pčela, te da se svako društvo zazimi sa zdravim pčelama rasterećenih bolestima i štetočinama“, rekao je Mladenović.

On je pojasno da je, što se tiče prvog faktora, mlada matica duša košnice i da od nje zavisi, ne samo proces zimovanja, nego i razvoj i priprema društva za glavnu pašu.

„Mlade matice imaju daleko manju smrtnost i omogućavaju brzi proljećni razvoj, stvaraju više legla i donose više meda“, pojasnio je Mladenović.

Prema njegovim riječima, svakom pčelinjem društvu se mora obezbjediti dovoljna količina meda, odnosno najmanje dva kilograma meda i to cvijetnog, a ne tamnog meda koji ima previše mineralnih materija.

„Ako društvo nema dovoljno hrane onda se do 15-20. septembra može izvršiti dopuna koncentrovanim šećernim sirupom“, dodao je Mladenović.

Ističući da ne treba uzimljavati slaba društva, Mladenović je rekao da na jesen treba izvršiti tretman zaštite pčela protiv bolesti i štetočina.

Predsjednik udruženja pčelara „Bagrem“ Radovan Stevanović rekao je novinarima da ovo udruženje broji oko 130 pčelara koji raspolažu sa oko 9.000 košnica.

Stevanović je rekao da je oko 3.500 košnica na subvenciji Republike Srpske, dok su ostali pčelari, koji imaju manje od 50 košnica, na subvenciji opštine Zvornik.

On je dodao da je ova godina za pčelare bila vrlo dobra, za razliku od prošle koja je, kao je rekao, bila katastrofalna.

Stevanović je podsjetio da udruženje „Bagrem“ svake godine najmanje dva puta i to u jesen i proljeće organizju predavanja za pčelare na teme iz oblasti pčelarstva kako bi bili upoznati sa najnovijim dostignućima razvoja i zaštite pčelinjaka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se