18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Političko razumijevanje i privredna saradnja

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da odnose Srpske i Rusije karakteriše političko razumijevanje i privredna saradnja.

„Rusija dosljedno pokazuje razumijevanje za dejtonsku poziciju Republike Srpske, kao i za važnost održanja dejtonskog aranžmana za BiH. Rusija to pokazuje svojim nastupom kako u okviru Savjeta bezbjednosti UN, tako i u Savjetu za implementaciju mira, ali i u direktnoj komunikaciji sa BiH“, istakla je predsjednik Vlade Srpske u izjavi Srni.

Ona je naglasila da Rusija zagovara jačanje unutrašnjeg dijaloga i saradnje u okviru BiH, a ukidanje međunarodnog intervencionizma, jer se on pokazao kontraproduktivnim za procese koji su se odvijali u BiH.

„Vlada Republike Srpske cijeni odnos Rusije koji se temelji na razumijevanju i partnerstvu, i koji nikada nije bio opterećen bilo kakvim političkim ili drugim uslovljavanjem. Nastojimo da ojačamo naše privredne veze, čemu treba da doprinese i ova posjeta delegacije iz Sankt Peterburga, a koja se organizuje uz podršku Predstavništva Srpske u Rusiji i Privredne komore Republike Srpske“, istakla je Cvijanovićeva.

Rusija je, kaže ona, važan spoljnotrgovinski partner Republici Srpskoj, i u spoljnotrgovinskoj razmjeni nalazi se na trećem mjestu, odmah iza Srbije i Italije.

„U prvih šest mjeseci ove godine spoljnotrgovinska razmjena sa Rusijom čini 9,5 odsto od ukupnog spoljnotrgovinskog prometa. Nismo zadovoljni nivoom razmjene. Smatramo da tu ima mnogo prostora za poboljšanje i sigurno da je to jedna od prioritetnih stvari kad je riječ o našim odnosima, čime se, između ostalog, bavimo i u toku današnjih razgovora u Vladi Srpske“, navela je premijer Srpske.

Kada je riječ o uvozu iz Rusije, istakla je Cvijanovićeva, dominantno mjesto ima uvoz sirove nafte, što čini oko 90 odsto ukupnog uvoza iz Rusije, a što se tiče izvoza u Rusiju, dominantno mjesto ima izvoz voća i povrća, što čini oko 80 odsto ukupnog izvoza u tu zemlju.

„Naš cilj je, svakako, povećanje izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali s obzirom na to da su iskazane potrebe naših ruskih partnera i za nekim drugim proizvodima, mi smo u skladu s tim i koncipirali program ove posjete. Tako se pored poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, tokom ove posjete sagledavaju mogućnosti saradnje i u oblasi drvne industrije, industrije obuće, kože i tekstila, metalske i elektro industrije, kao i oblasti turizma, kako bi se na tržištu Sankt Peterburga našli i takvi proizvodi, odnosno ponuda“, precizirala je Cvijanovićeva.

Iz tog razloga je, kaže ona, pored razgovora u okviru nekoliko ministarastava u Vladi Republike Srpske, upriličena i posjeta nekim od privrednih subjekata, kako bi se članovi ruske delegacije i neposredno upoznali sa njihovim poslovanjem, mogućnostima, proizvodnim programima i ponudom.

Kad je riječ o investicijama, premijer Republike Srpske je istakla da je Rusija drugi po veličini strani ulagač u Srpsku, sa ukupnim ulaganjima oko 530 miliona, s tim da je, ako se posmatra period od 2005. do 2015. godine, najviši nivo ulaganja realizovan 2007. godine, zahvaljujući privatizaciji u oblasti naftne industrije Srpske, čime je rehabilitovan i oživljen sistem koji zapošljava veliki broj radnika.

Ona je naglasila da cilj posjete ruskih privrednika nije samo sagledavanje mogućnosti za povećanje izvoza određenih poljoprivrednih i industrijskih proizvoda, već i za pokretanje određenih investicija i zajedničkih projekata.

„U toku ove posjete razgovara se i o uslovima poslovanja u Republici Srpskoj i tretmanu stranih investitora, mogućnostima unapređenja avio saobraćaja, posebno jačanja kargo funkcije banjalučkog aerodroma“, navela je Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se