2 C
Zvornik
20. април 2024.

Pokvareno mlijeko i slatkiši na rafovima

BANJALUKA – Mlijeko, sokovi i slatkiši najčešći su proizvodi koji se mogu pronaći pokvareni na rafovima marketa u Srpskoj, a u prvih osam mjeseci ove godine republička inspekcija naredila je povlačenje sa tržišta oko 115 kilograma hrane.

U Inspektoratu RS su istakli da su u prodajnim i proizvodnim objektima i skladištima u pomenutom periodu obavili 762 kontrole.

– Hrana se povlači zbog isteklog roka upotrebe, truleži ili druge promjene izgleda. Uglavnom je riječ o proizvodima koji imaju kraći rok trajanja među kojima su razni mliječni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i začini – navode u Inspektoratu RS.

– Do septembra 2015. godine uništeno je i oko 37 litara raznog alkohola koji se prodavao u rinfuzi i bez deklaracije i to najčešće u ugostiteljskim objektima – rekli su u inspekciji i precizirali da je u većini slučajeva u pitanju bila domaća rakija neispitanog kvaliteta.

Objasnili su da veća količina neispravnih proizvoda odlazi na uništavanje na registrovanim deponijama smeća, a u slučaju da se radi o jednom ili dva pakovanja, uništavanje se vrši prosijecanjem ambalaže i bacanjem u kontejner za smeće.

Prema podacima Inspektorata RS u istom periodu prošle godine iz maloprodaje je povučeno oko 414 kilograma hrane i pet litara alkohola. Osim republičke inspekcije ispravnost hrane i alkohola kontrolišu i opštinski inspektori, što znači da je broj kontrola na terenu znatno veći od navedenog.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković kaže da se potrošači rijetko žale na neispravnost hrane, jer prodavci uglavnom uvažavaju primjedbe na njen kvalitet.

– Ne treba kupovati hranu bez deklaracije. Na deklaraciji mora biti naveden datum proizvodnje, rok trajanja, proizvođač i sastav – ističe Bošković i dodaje da alkohol bez deklaracije kupuju potrošači kojima nije bitan kvalitet već niska cijena.

Kazne

U Inspektoratu RS kažu da velike količine hrane sa isteklim rokom upotrebe uništavaju i trgovci uz prisustvo inspektora, koji bilježi vrstu i količinu uništene robe.

– U 2015. godini u dva slučaja je u veleprodajnim skladištima zatečeno 16.088 kilograma pokvarene ili hrane sa isteklim rokom upotrebe, koja nije bila označena za uništavanje niti odvojena od ispravne hrane – naveli su u inspekciji i dodali da je u tim slučajevima naloženo uništavanje i izrečene su kazne u iznosu od 14.700 KM, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se