8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Pogubljena žena za čije su pomilovanje preklinjala njena djeca i papa

U Džordžiji je danas pogubljena Keli Reni Gisindener, prva osuđenica nad kojom je izvršena smrtna kazna u posljednjih 70 godina u toj američkoj saveznoj državi.

Gisindener, osuđena u februaru 1997. godine zbog ubistva muža, pogubljena je smrtonosnom injekcijom u državnom zatvoru u Džeksonu, uprkos pozivima pape Franje da joj život bude pošteđen.

Ona je tokom ubrizgavanja smrtonosne injekcije pjevala američku himnu, a od okupljenih je tražila da i njenoj djeci prenesu da je umrla na taj način.

Neposreno pred smrt za svog supruga Dalasa rekla da je bio „nevjerovatan čovjek koji je umro zbog mene“. Sve vrijeme je bila ophrvana emocijama, a do samog trenutka smrti je jecala. Pred sam kraj je tražila oproštaj i molila se bogu.

Njeni advokati su podneli tri zahteva za pomilovanje, ali su sva tri odbijena. Advokatica Suzan Kejsi rekla je da su deca „skrhana“ ishodom.

– Tražili smo od odbora bar još 24 dodatna sata, kako bi deca mogla da posjete majku, ali je i to odbijeno – rekla je Suzan Kejsi.

Gisinder je imala samo nekoliko jednostavnih reči za svoju decu nekoliko sati pre pogubljenja: „Volim vas, volim vas, volim vas. Ponosim se vama“.

Njen sin Dakota Brukšir zahvalio se svima koji su porodici pružali podršku.

„Upravo su mi javili da je 16 godina bola konačno završeno. Moja mama je bila pravi izvor inspiracije i heroj, ona je najsnažnija osoba koju poznajem. Dobio sam najboljeg anđela čuvara kojeg čovjek može da poželi. Volim te, mama, nikad te neću zaboraviti“, napisao je on na Fejsbuku.

673550 keli gisendaner 09foto tanjug ap ff

Ona je prva žena nad kojom je izvršena smrtna kazna u Džordžiji od 1945. godine, prenjele su agencije.
Tužilaštvo je navelo da je Gisindener sa svojim dečkom Gregorijem Ovenom isplanirala ubistvo muža.
Oven, koji je izbo do smrti Daglasa Gisindenera, izjasnio se da je kriv i svedočio je protiv Keli Gisindener (47). On je osudjen na doživotnu robiju.
Kejla Gisendaner je imala samo sedam godina kada joj je otac ubijen. Ostala je bez najboljeg prijatelja, a tokom odrastanja saznala je šokantnu istinu: njena majka Keli Gisendaner organizovala je surovo ubistvo u kome je otac zadobio smrtonosni ubod u vrat i leđa.
Po sopstvenom priznanju, Keli Gisendaner je u zatvor ušla kao samoživa, gnevna i nasilna osoba. Međutim, počela je da proučava bibliju i na kraju stekla diplomu teološkog fakulteta. Druge zatvorenice kažu da im je pomogla.
“Keli mi je govorila da me Bog voli”, kaže Kara Stivens, koja je provela deset godina iza rešetaka zbog oružan pljačke. Kada je osuđena, deca su joj imala 2 i 7 godina. Znala je da mora da ostane jaka zbog njih, a Gisendanerova joj je, kaže, pokazala put.
I vjerske vođe su pokrenule kampanju kako bi njena smrtna kazna bila preinačena u doživotnu robiju, bez mogućnosti uslovnog oslobađanja, zato što vjeruju da je ona sada “nova osoba”. Među njima su i njena bivša profesorka Dženifer Mekbrajd, kao i njemački teolog Jirgen Moltman, poznat po svom radu u oblasti teologije nade, prenosi Blic.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se