15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Pčelar Milorad Stanišić okitio se zlatom i srebrom u Brčkom

Pčelar Milorad Stanišić iz Zvornika osvojio je na 9. Međunarodnom sajmu pčelarstva u Brčkom Zlatnu medalju kvaliteta za šumski med i Srebrnu medalju kvaliteta za livadski med.

Stanišić kaže da je za med bitno područje na kom se nalaze pčele, održavanje košnica, tretman pčela.

– Svrha je što se svi poslovi vezani za košnice i pčele moraju raditi na vrijeme da bi smo imali kvalitet meda. Moje pčele su u Derventi kod Milića gdje je područje šumovito, ima većinom bora, omorike, hrasta. Takav med je gušći i tamne je boje – rekao je Stanišić koji je istakao da je ocjenjivano od čega je med, njegova gustina, čistoća i drugo.

Stanišić je naglasio da pčelinja društva moraju biti jaka, jer samo jaka društva mogu donijeti med.

– Najmanje mjesec dana u septembru moramo pratiti pčelinja društva da bi imali u proleće jaka društva i da ne bi imali gubitaka. Sada moramo izvršiti sve pripreme za zimu, a najveći poslovi na pčelinjacima su takođe i u aprilu i maju – napomenuo je Stanišić koji se pčelarstvom bavi više od 30 godina i koji ima 65 pčelinjih društava.

Istakavši da njegov med stiže i do Crne Gore i u Federaciju BiH, Stanišić je rekao i da medari uglavnom nemaju tržište za plasman meda u većim količinama.

– Danas se svako bavi medom, ali treba znati da pravi, kvalitetan med ima svoju cijenu. Ove godine nemam bagremov med, a da sam dobio i bronzane medalje za šumski i livadski med ja bih bio zadovoljan, jer je konkurencija bila velika. Znam da sve radim kako treba, a ove medalje potvrda su kvaliteta – kazao je Stanišić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se