10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Ovo je biznismen hrvatskog porijekla koga mrzi cijela Amerika

NJUJORK – Specijalisti za zarazne bolesti protestvuju zbog masivnog skoka u cijeni lijeka koji se već 62 godine smatra standardom za liječenje po život opasne parazitske infekcije, prenosi New York Times.

Skok u cijeni dogodio se gotovo preko noći, kada je pravo na proizvodnju lijeka „Daraprim“ kupila kompanija „Turing Pharmaceuticals“, start-up pod vodstvom osebujnog i kontroverznog bivšeg upavnika jednog investicijskog fonda.

Turing je odmah povećao cijenu lijeka na 750 američkih dolara po tableti s 13,50 dolara koliko je koštao do tada, što je nekim pacijentima povećalo godišnju cijenu liječenja na stotine hiljada dolara..

„Daraprim“ se najviše koristi za liječenje toksoplazmoze, parazitske infekcije koja može uzrokovati ozbiljne, pa čak i po život opasne probleme za novorođenčad majki koje su se zarazile tijekom trudnoće.

Takođe se koristi u liječenju ljudi s ugroženim imunološkim sistemom, poput oboljelih od AIDS-a i određenih oblika raka.

Martin Shkreli, 32-godišnji osnivač i glavni direktor Turinga, inače sin imigranata iz Albanije i Hrvatske, rekao je da se lijek koristi toliko rijetko da će povećanje u cijeni jedva osjetiti u zdravstvenom sistemu te je dodao da će Turing od profita razviti bolji način liječenja toksoplazmoze.

‘Mi nismo pohlepna farmaceutska tvrtka koja pokušava zarađivati na pacijentima, mi samo pokušavamo opstati’, rekao je Shkreli.

Shkreli je dodao da mnogi pacijenti „Daraprim“ koriste manje od godinu dana te da je njegova cijena sada u skladu s cijenama drugih lijekova za rijetke bolesti.

„Ovo je još uvijek jedan od najmanjih farmaceutskih proizvoda u svijetu. Zapravo nema smisla kritikovati nas zbog ovog poteza“, zaključio je Shkreli.

Martina Shkrelija kontroverze su pratile i prije. Retrophin, tvrtka koju je pokrenuo 2011., takođe je kupovala prava na proizvodnju ‘starih’ lijekova te im je poslije toga dizala cijene.

„Daraprim“ je prije nekoliko godina koštao otprilike jedan dolar po tableti, no cijena mu je narasla 2010. nakon što ga je kupila tvrtka CorePharma. Taj porast u cijeni rezultirao je prihodom od 6.3 milijuna dolara u 2011., što je velik skok u odnosu na 667 hiljada dolara u 2010. dok je na snazi bila stara cijena. Najnoviji skok nakon Turingove akvizicije mogao bi, predvidjeli su neki, rezultirati stotinama miliona dolara prihoda ako bi korištenje lijeka ostalo konstantno.

Doktori dovode u pitanje Turingovu tvrdnju da postoji potreba za boljim lijekovima u ovom slučaju te tvrde da se nuspojave, iako opasne, mogu kontrolisati.

‘Sigurna sam da ovo nije jedna od bolesti pri čijem se liječenju insistira na boljim terapijama’, rekla je dr. Wendy Armstrong, infektologinja i profesorica na univerzitetu Emori u Atlanti.

Pod velikim pritiskom javnosti i nekih predsjedničkih kandidata, uključujući i Hilari Klinton, Shkreli je kasno u utorak vodećim američkim medijima ipak rekao da će sniziti cijenu lijeka, ali nije ulazio u detalje, piše Jutarnji.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se