LIFESTYLE

Ovo je 10 najzdravijih namirnica na svijetu

Ukoliko ove namirnice uvrstite u svoj svakodnevni meni zaštitićete svoje zdravlje.

Za ovih je 10 namirnica dokazano da će zaštititi zdravlje organizma. Uvrstite ih na dnevni meni i uživajte u zdravom tijelu:

Limun

Zašto je zdrav: Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu spriječiti razvoj ćelija raka.

Savjet: Dodajte krišku limuna šolji zelenog čaja. Jedna studija je dokazala kako citrusi u tijelu pomažu apsorbovanje antioksidanta iz zelenog čaja za čak 80 posto!

Brokoli

Zašto je zdrav: Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je naročito važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Jednaka količina brokolija može spriječiti razvoj raznih malignih bolesti, prenosi portal fitnessmagazine.com.

Savjet: Zagrijte ga. Ukoliko se odlučite zagrijati brokoli u mikrotalasnoj rerni, on će u sebi zadržati i do 90 posto vitamina C. Učinite li to kuvanjem, zadržava samo 66 posto spomenutog vitamina.

brokoliCrna čokolada

Zašto je zdrava: Samo nekoliko kockica čokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.

Savjet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53.5 miligrama flavonoida, dok mliječna sadrži samo 14.

Krompir

Zašto je zdrav: Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B skupine) koja je neophodna za razvoj i rast djeteta. Jedan slatki krompir je prepun vitamina A koji je zadužen za jačanje imuniteta.

Savjet: Neka se krompir ohladi prije nego ga pojedete. Istraživanja pokazuju kako na ovaj način možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađeni krompir nakon jela pomoći da potrošite skoro 25 posto više masnoća nakon obroka.

Losos

Zašto je zdrav: Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa smirivanjem depresija, srčanih oboljenja i karcinoma.

Savjet: Redovno konzumiranje lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.

Orasi

Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.

Savjet: Pojedite nekoliko oraha poslije večere – melatonin iz oraha garantuje dobar san.

orah orasiAvokado

Zašto je zdrav: Prema nekim studijama snižava holesterol za čak 22 posto. Avokado takođe sadrži velike količine kalijuma koji pomaže sniziti krvni pritisak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontrolisanja visokog pritiska je konzumirati dovoljno kalijuma.

Savjet: Dodajte ga salatama a on će pomoći organizmu da apsorbuje nutrijente iz ostalih namirnica.

Bijeli luk

Zašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može spriječiti razvoj bakterija, poput E. coli, piše N1.

Tagovi
Back to top button
Close
Close