2 C
Zvornik
19. април 2024.

Održan Okrugli sto na temu „Zapošljavanje lica sa invaliditetom“

Zvorniku je danas održan Okrugli sto na temu „Zapošljavanje lica sa invaliditetom“ čiji su organizatori opštinsko Udruženje ratnih vojnih invalida, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske i Opština Zvornik.

Mile Šurlan, direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske, rekao je da je cilj današnje aktivnosti da se pomogne invalidnim licima da dođu do zaposlenja.

– Naravno, nama je najvažnije da uspostavimo kontakt sa poslodavcima. Mi ne zapošljavamo, mi pomažemo poslodavcu da zaposli invalidnu osobu. Stimulišemo poslodavce na dva načina, davanjem novčanog stimulansa prije nego što invalidna osoba počne raditi i vraćanjem doprinosa na isplaćene plate – istakao je Šurlan koji je dodao da se invalidna lica najviše zapošljavaju u uslužnim djelatnostima, te da Fond u zadnje vrijeme veliki dio sredstava izdvaja za tzv. ekonomsku pomoć invalidnim licima koji žive i rade od poljoprivrede.

Šurlan je pojasnio da Fond svake godine u svom godišnjem planu planira određene aktivnosti vezane za pomaganje poslodavcima koji zapošljavaju invalidne osobe, a ujedno i za pomaganje invalidnim osobama koje žele da se bave vlastitim biznisom.

– Ove godine planirali smo da uz pomoć Fodna zaposlimo oko 200 invalidnih osoba. U Zvorniku je od početka rada Fonda zaposleno oko 47 invalidnih osoba, i ove godine ovdje je jedna aktivnost vezana za takozvano neformalno zapošljavanje, koja još nije završena, i mislim da će biti 6-7 paketa za opštinu Zvornik – naglasio je Šurlan koji je napomenuo i da se procjenjuje da u Republici Srpskoj ima oko 70.000 invalidnih lica.

Dragislav Mijanović, predsjednik zvorničkog Udruženje ratnih vojnih invalida naglasio je da je glavni problemi invalidnih lica nezaposlenost.

Okruglom stolu prisustvovali su privrednici, invalidna lica, te zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se