4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Nikolić: Prijem Kosova u Unesko početak zatiranja Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bi eventualni prijem Kosova u Unesko značio početak zatiranja Srbije na Kosovu.

Nikolić je poručio da „ono što je zapisano u kamenu, ne može da se izbriše“.

On je za RTS, govoreći o govoru u Ujedinjenim nacijama, rekao da će ukazati na to da je srpska baština na Kosovu godinama bila uništavana i da je krajnje vrijeme da albanske institucije počnu da vode brigu o njima.

„Ono što su naši korijeni, što je u kamenu zapisano kao istorija Srbije, to ne smije da se izbriše, to nije moralno ni pravedno i taj govor će biti uvertira za zasjedanje Uneskoa“, rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je takođe podvukao da se tokom zasjedanja Generalne skupštine UN osjećao veoma ponosno kao građanin Srbije, jer se o njegovoj zemlji uvijek govorilo u veoma pozitivnom kontekstu i to ne samo kada su lideri velikih država u pitanju.

Nikolić je dodao da je kao predsjednik Srbije ponosan što se na njegovu zemlju ozbiljno računa u međunarodnim odnosima, bilo da je riječ o unutrašnjim reformama, ekonomiji ili regionalnoj politici.

„Svi lijepo govore o Srbiji, o tome kako djelujemo u regionu i u nastupanju ka Evropskoj uniji“, podvukao je Nikolić.

On je naveo da će, pored Kosova i Unesko, ukazati na mnoge probleme koje Srbije nije sama stvorila, podržaće agendu UN, govoriti o putu ka EU, o tome da želi da učvrsti stara prijateljstva i stvorio nova, ali i o klimatskim promjenama.

Nikolić će, najavio je, govoriti i o problemima migracija, naročitro što, kako je ukazao, Srbija nema pristup stranim fondovima, a „svoju sirotinju dijeli sa drugima“.

Na ptianje da prokomentariše retoriku koja posljednjih dana stiže iz Zagreba, Nikolić je rekao da je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović imala sličan riječnik u predizbornoj kampanji.

„To je necivilizacijski i nedemorkatiski, nevaspitano ponašanje, Srbija neće učniti ništa da odnose sa Hrvatskom pokvari, a to što Hrvatska radi sigurno nije politika Evropske unije“, rekao je Nikolić i ponovio da mu je njemačka kancelarka Angela Merkel poručila da Srbija nije načinila nijednu grešku tokom migranste krize.

Do svog obraćanja Generalnoj skupštini UN u srijedu, Nikolić će, kako je najavio, vrijeme posvetiti susretu sa što više državnika i tome da probleme i uspijehe Srbije predstavi realno, onakvim kakvi oni jesu, i obezbijedi podršku za dalji razvoj zemlje.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se