23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Mudžahedin iz BiH glavni za vrbovanje džihadista

BERLIN, SARAJEVO – Njemačka policija izvršila je juče seriju racija u Berlinu i privela 18 osoba, među kojima su trojica državljana BiH osumnjičenih za vrbovanje džihadista za odlazak u rat u Siriji.

Policija je upala u džamiju Ibrahim al-Kalil i sedam stambenih objekata, a o ozbiljnosti akcije svjedoči podatak da je u njoj učestvovalo oko 400 policajaca, među kojima i pripadnici Specijalne oružane jedinice. U policijskom saopštenju je navedeno da su racije počele u 6.30 časova i da je jedan od glavnih osumnjičenih imam džamije Ibrahim al-Kalil, smještene u industrijskom dijelu Berlina, Abdel Kader (51) iz Maroka.

Sagovornik „Glasa Srpske“ blizak bezbjednosnim strukturama u BiH kaže da je saslušano 18 osoba, ali da nisu uhapšeni.

– Među njima trojica imaju državljanstvo BiH. Kader je učestvovao u ratu u BiH u jedinici „El mudžahedin“ koja se borila pod komandom Armije RBiH. On je dio terorističke mreže koju je u BiH vodio Marokanac Said Atmani. Posljednjih mjeseci su često kontaktirali. Iako je Atmani 2006. godine deportovan iz BiH, postoji sumnja da često boravi u BiH pod lažnim identitetom i da koordiniše međunarodne terorističke operacije – kaže naš izvor.

Dodaje da Atmani nema stalni štab u BiH već da dolazi povremeno i kontaktira sa direktorom Islamskog instituta u Travniku Safetom Durgutijem.

– Atmani je pripadnik alžirske terorističke organizacije GIA i imao je veze sa bivšim šefom „Al-Kaide“ Osamom bin Ladenom. Postoje indicije da su svi koji su privedeni u raciji članovi Fronta „Al-Nusra“ bliskog „Al-Kaidi“, koji u Siriji okuplja džihadiste, ali su oni u ratu protiv Islamske države. Cilj akcije njemačke policije je onemogućavanje te mreže da prodre među migrante s Bliskog istoka kojih je u Njemačkoj sve više. Osim toga, policija je sada ovladala prostorom koji koriste islamisti kako bi kontrolisala njihove aktivnosti – kaže isti izvor.

Portparol berlinske policije Štefan Redlič kaže da je džamija Ibrahim al-Kalil baza vehabija.

– Policija je pola godine držala pod prismotrom ljude koje su osumnjičeni da su regrutovali vjernike za džihad u Siriji i Iraku. U tom periodu zabilježeno je nekoliko događaja na kojima su propovijedali vehabijski propovjednici – kaže Redlič i dodaje da je cilj racije zapljena dokaza i pronalazak materijala za obuku novih džihadista, te da je osim džamije pretreseno i sedam stanova.

Direktor njemačke bezbjednosne agencije BFV Hans Georg Masen kaže da je samo u posljednjih nekoliko mjeseci oko 100 ljudi iz Berlina, uključujući 15 žena, otišlo na sirijsko ratiše.

– Oko 40 ih se vratilo u Berlin sa nasilnim iskustvima stečenim u Siriji. Broj radikalnih vehabija popeo se sa 7.500 iz juna na 7.900, koliko je registrovano u ovom mjesecu. Veoma smo zabrinuti što islamisti u Njemačkoj pokušavaju da iskoriste situaciju sa izbjeglicama da bi regrutovali nove članove među njima – kaže Masen.

Dodao je da je 740 radikalnih muslimana napustilo Njemačku i priključilo se džihadistima u Siriji i Iraku, od čega je 20 odsto žena. Dvojica njemačkih džihadista su u avgustu, tvrdeći da pripadaju Islamskoj državi, prijetili da će izvršiti napade u Njemačkoj.

Njemačka policija je i u decembru 2014. i u januaru ove godine sprovela akciju hapšenja radikalnih islamista članova zabranjene organizacije „Ibrahim milet“, direktnog ogranka „Al-Kaide“, koji imaju veze sa nekoliko vehabijskih organizacija u BiH. Akcija je izvedena zbog sumnje da pripremaju terorističke napade u toj i drugim evropskim zemljama. Sa organizacijom „Ibrahim milet“ povezane su vehabijske organizacije „Poziv u raj“ iz Tuzle, „Dirhem“ i „Atif“ iz Sanskog Mosta, „Alem“ iz Zenice i „Bosanski akademski klub Fatih“. Radi se o udruženjima nastalim od zabranjene organizacije Aktivna islamska omladina.

Atmani

Sagovornik „Glasa Srpske“ kaže da je Said Atmani 2001. godine izručen francuskim vlastima koje su ga teretile za terorizam. Tada mu je oduzeto nezakonito stečeno državljanstvo BiH.

– Francuska ga je kasnije protjerala iz zemlje, poslije čega se vratio u BiH i došao do njenih dokumenata. Zatim je utvrđeno da mu je državljanstvo BiH dodijeljeno nezakonito i da je učestvovao u falsifikovanju dokumenata. Zato je 2006. godine deportovan u Maroko, ali pošto ima više identiteta, opet je često u BiH – kaže naš sagovornik, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se