23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Med ipak nije toliko zdrav?

Iako mnogi smatraju da je med zdraviji i prirodniji izbor od bijelog šećera, nova istraživanja otkrila su da on možda i nije toliko zdrav koliko se mislilo. Barem ne onaj iz radnje, čiji je kvalitet upitan.

Tim nutricionista za “Journal of Nutrition” tvrdi da pčelinji med ima isti efekat na telo kao i bijeli šećer ili vještački zaslađivači.

Autorka istraživanja Suzan Rac kaže da su na početku studije namjeravali da dokažu razlike između meda i šećera, ali su na kraju utvrdili da je zapravo nema.

Uporedili su uticaj meda, šećera i kukuruznog sirupa na 55 dobrovoljaca. Oni su zamoljeni da jedu 50 g dnevno nekog od ovih zaslađivača.

Pri kraju istraživanja, dokazano je da da sva tri zaslađivača imaju podjednak uticaj na organizam.

Nivo triglicerida, lipida koji može izazvati rizik od srčanih bolesti, podigao se kod svih ispitanika, bez obzira koji su zaslađivač koristili.

Upravo zbog ovog istraživanja, nutricionista Sara Staner upozorava da med ne bi trebalo smatrati “zdravim izborom”.

– Jedna kašičica meda sadrži 23 kalorije i 6 grama šećera, dok ista količina bijelog šećera sadrži 16 kalorija i 4 grama šećera. Malo meda neće vam naškoditi, ali zapamtite da istovremeno unosite i šećer i kalorije – zaključak je autora studije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se