15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Majka monstrum ubila dvije bebe

PRIJEDOR – Dragana Grbić (48) iz Prijedora uhapšena je zbog sumnje da je počinila dvostruko čedomorstvo.

Njoj policija stavlja na teret da je 2011. godine nakon porođaja u svojoj porodičnoj kući u tom gradu ubila novorođenu kćerku. Isti slučaj Grbićeva je ponovila i 2013. godine i ovaj predmet je već predat tužilaštvu.

Policija je uspjela da rasvijetli ovaj slučaj star četiri godine. Načelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor Dalibor Ivanić rekao je juče na konferenciji za novinare da je policijskom istragom utvrđeno da je dijete rođeno živo, ali da je ubrzo nakon porođaja preminulo.

– Čedomorstvo se dogodilo 3. jula 2011. godine kada se D. G., poslije neželjene trudnoće, porodila sama u dnevnom boravku kuće u kojoj je živjela u Prijedoru. Nakon dokumentovanja predmeta protiv nje će biti podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka zbog počinjenog krivičnog djela ubistvo djeteta pri porođaju – kazao je Ivanić.

U saopštenju CJB Prijedor navedeno je da se D. G. porodila bez medicinskog nadzora i da je novorođenče ubrzo nakon poroda umrlo.

– Ona je tijelo sama odnijela u mjesto Donji Garevci kod Prijedora i zakopala ga u koritu rijeke Majčevac, nakon čega se vratila kući. Tokom istrage Grbićeva je priznala policiji gdje je zakopala tijelo bebe, ali da je voda tokom prošlogodišnjih poplava tijelo odnijela. Policija je nakon priznanja zločina odmah otišla na lice mjesta. Ali, s obzirom na prošlogodišnje poplave, tijelo nije pronađeno. Policija će nastaviti dalju potragu dok se tijelo djeteta ne pronađe – navedeno je u saopštenju.

Grbićeva je 2013. godine ubila još jedno dijete nakon porođaja, zbog čega je prijedorska policija protiv nje iste godine podnijela izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog počinjenog krivičnog djela ubistvo djeteta nakon porođaja.

Ona je tek novorođenu djevojčicu tada ubila, stavila je u plastičnu vreću za smeće i sakrila ispod kauča u dnevnom boravku stana u kojem se porodila. Za ovaj zločin policija je saznala nakon što je ona, nakon obilnog postporođajnog krvarenja, primljena na Odjeljenje ginekologije Opšte bolnice u Prijedoru.

Majka monstrum je tada uhapšena, nakon što je policiji priznala da je usmrtila novorođenče. Policajci su u prisustvu patologa pretresli njen stan i ispod kauča u plastičnoj kesi zajedno s posteljicom i pupčanikom pronašli mrtvo novorođenče teško 4.100 grama i dugačko 53 centimetra. Nije poznato da li je novorođenče iskrvarilo do smrti ili se ugušilo u vreći.

Kako saznajemo, Grbićeva ima tri sina starosti od 24 do 27 godina. Nema muža. Neželjene trudnoće prikrivala je noseći široku garderobu, a veliki stomak je pravdala debljanjem.

Milić

Psiholog Aleksandar Milić rekao je da prilikom trudnoće i porođaja dolazi do promjena psihičkog stanja koje su praćene određenim promjenama u ponašanju.

– Trudnoća i porod u kombinaciji sa nekim drugim faktorima mogu uticati na slabljenje ličnosti i dovesti do krize. Kombinacija poroda koji je traumatski doživljaj uz učešće drugih faktora utiče na pojavu depresije. Kod takvih osoba može doći do pojave halucinacija i paranoje, koja može dovesti do neželjenih tragičnih postupaka kao što je čedomorstvo – rekao je Milić, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se