LIFESTYLE

Magnezijum i vitamin D saveznici su protiv jesenske depresije

Osvježite svakodnevnu rutinu nekim novim izazovom, osvijestite rizik od alergija, radite vježbe disanja i napunite tijelo vitaminom D te magnezijem…

Prve sedmice jeseni nose dozu melanholije na koju su rijetki imuni, ali posebno deprimirajuće djeluju na meteoropate i ljude sklone čestim promjenama raspoloženja. Jesen uglavnom nosi velike promjene – novi rasporedi, novi posao, nova škola, novi zadaci…

Nije čudno što nakon bezbrižnog ljeta pojačano proradi hormon stresa, piše Huffington Post, koji predlaže efikasne načine olakšavanja tjeskobe:

1. Prihvatite izazov koji vas opušta

Mozak voli novosti, stoga ne prihvaćajte svakodnevnu rutinu kao način života iz kojega nema izlaza. Svakoga dana uradite nešto novo, pa makar to bio odlazak na posao drugim putem.

2. Budite svjesni alergija

Jesen je, poput proljeća, vrijeme alergija za mnoge ljude, a to dodatno pospješuje nervozu i tjeskobu. Jednostavno osvješćivanje toga rizika djeluje umirujuće. Proces u kojemu se tijelo bori protiv infekcije izgleda jednako kao i depresija, pokazuju brojne studije.

3. Ne zaboravite disati

Ovo je najlakša tehnika za opuštanje prije svakog stresnog događaja. Potrebno je samo duboko udahnuti i zadržati dah na pet sekundi te isprazniti pluća. Joga je aktivnost koja se također preporučuje za učenje pravilnog disanja.

4. Opskrbite se vitaminom D i magnezijem

Rujan je idealno vrijeme da počnete uzimati dodatke s vitaminom D s obzirom na to da ga tijelo više ne dobiva preko sunca. Manjak D-vitamina povezuje se s razvojem depresije i tjeskobe.

Magnezijum hrani središnji nervni sistem pa je važno održavati i njegov nivo u tijelu. Spanać, kelj i blitva namirnice su koje obiluju ovim mineralom, a dobar su njegov izvor i lješnjaci te sjemenke, ali i tamna čokolada.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close