20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Lezbos na ivici eksplozije

Novi sukobi izbili su sinoć između grčke policije i izbjeglica na ostrvu Lezbos pošto je situacija „na ivici eksplozije“, gde se nalazi na hiljade izbjeglica.

Na desetine pripadnika Obalske straže i interventne policije pendrecima su se „borili“ sa oko 2.500 izbjeglica na ostrvu Lezbos pošto je masa pohrlila prema brodu za Atinu.

„Ovdje sam osam – devet dana. O moj Bože, ne mogu ni da se sjetim. Neki ljudi su ovdje već 14 – 15 dana. Vladu (Grčke) nije briga“, rekao je Aledin, sirijski izbjeglica koji se uputio kod brata u Njemačku, prenosi agencija AFP.

Lezbos je ostrvo od oko 85.000 stanovnika, koje se teško nosi sa talasom izbjeglica koji stižu sa susjedne turske obale na putu za Zapadnu Evropu.

Grčka vlada i agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice dopremili su dodatno osoblje i brodove da se „nose“ sa oko 25.000 „zaglavljenih izbjeglica“ na Lezbosu pošto ima tri puta više izbjeglica nego što ostrvo može da primi, pa je Grčka zatražila pomoć Evropske unije.

Centar za prihvat je formiran na napuštenom fudbalskom terenu da bi pomogli da izbjeglice sa ostrva stignu do Atine, dodaje BBC.

Situacija na grčkom ostrvu je „na ivici eksplozije“ zbog dolaska više od 15.000, većinom sirijskih izbjeglica, izjavio je sinoć grčki ministar za migracije Janis Muzalas.

Muzalas je za radio stanicu „Vima“ rekao da će čamci, kojima se izbjeglice prebacuju na kontinentalni dio Grčke, uskoro početi da koriste i drugu luku kako bi se smanjio pritisak na stanovnike ostrva.

„U Mitileni se trenutno nalazi između 15.000 i 17.000 izbjeglica i to su zvanični podaci naših službi“, izjavio je Muzalas, upozorivši da je situacija na ostrvu „na ivici eksplozije“.

Muzalas je državnoj TV stanici ERT1 rekao da su obezbjeđeni dodatni trajekti i da će neki brodovi biti korišćeni kao prihvatni centri te da je plan da se 12.000 izbjeglica izmjesti sa ostrva u narednih pet dana.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se