15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

EU treba da reaguje na hrvatsku zabranu

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da EU reaguje zbog odluke Hrvatske da zabrani prolaz teretnog saobraćaja iz Srbije, kao i ulazak državljana Srbije na njenu teritoriju, koja nema nikakve veze sa rješavanjem migrantske krize, već sa kršenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Vučić je na sastanku sa delegacijom Odbora za spoljne poslove i Pododbora za ljudska i manjinska prava Evropskog parlamenta istakao da je Vlada Srbije spremna da još više doprinese rješavanju migrantske krize i da bi Srbija, iako nije članica Unije, prihvatila sugestije zvaničnika EU.

Evropski parlamentarci pohvalili su način na koji nadležni organi i građani Srbije postupaju prema izbjeglicama i konstatovali da su čak i pojedine države članice EU zatajile u prihvatu i odnosu prema njima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predstavnici Evropskog parlamenta izjavili su da su neprihvatljive mjere koje je Hrvatska jednostrano uvela na granici sa Srbijom i da pojedinačne odluke ne vode ka rješenju migrantske krize, navodi se u saopštenju.

Na sastanku sa evropskim parlamentarcima, koje je predvodio predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Elmar Brok, pohvaljen je napredak Srbije u procesu pristupanja EU i izraženo očekivanje da će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena do kraja godine.

Konstatovan je napredak Srbije u sprovođenju politike unapređenja prava nacionalnih manjina i položaja manjinskih grupa, kao važnoj tekovini vladavine prava i istovremeno ocijenjeno da je riječ o vrlo zahtjevnoj oblasti, čak i za zemlje članice EU.

Na sastanku, kome je prisustvovala i ministar bez portfelja u Vladi Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović, istaknut je i značaj politike regionalne stabilnosti koju vode premijer Vučić i srpska Vlada, navodi se u saopštenju.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se