9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Sud i Tužilaštvo služe za političko modeliranje

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da BiH, prema Dejtonskom sporazumu, nema nadležnost za pravosuđe, te da nametnuti Sud i Tužilaštvo BiH služe za političko modeliranje.

Dodik je rekao da o kvalifikaciji da se „referendumom o pravosuđu krši Dejtonski sporazum“ najbolje govori „stav jednog Amerikanca koji je rekao da je referendum kršenje Dejtona, ali da ne traže od njega da se pozove na tačku koja se krši“.

„To odslikava način na koji rade: sila koja apsolutno ne uvažava realnosti ni potpisane dokumente i koja pokušava da to što je nametnuto u prošlosti legalizuje stalnim pritiscima i izazivanjem straha kod određenog broja ljudi“, istakao je Dodik za „NJuzvik Srbija“.

Dodik je naglasio da je sada u fokusu sila isključivo namjera da spriječe referendum o pravosuđu, iz uvjerenja da ga neće podržati Bošnjaci i da bi to moglo da destabilizuje BiH, a to što su sud i tužilaštvo nametnuti na nivou BiH – to bi trebalo da „Srbi progutaju i da sve bude bez srpskog učešća kao dogovorne strane“.

Predsjednik Srpske je napomenuo da se pitanje pravosuđa pokušalo riješiti razgovorom, ali da nije uspjelo, dodavši da u BiH nikada nije uspostavljen bazični konsenzus unutrašnjih političkih snaga.

Na pitanje da li to stranci vide, Dodik je rekao da vide, ali ignorišu. „Kada želite nešto da riješite, onda ste vi njima stali na žulj. Otkuda takva drskost!? A svjesni su da upravo sud i tužilaštvo na nivou BiH služe za političko modeliranje, a ne da se bave pravom i pravdom“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je nemoguće da sud u Banjaluci nema pravo da procesuira zločine počinjene na teritoriji koju pokriva.

„To su apsurdi! Riječ je o klaonici pravnoj koja je urađena samo za Srbe!“, istakao je Dodik.

On je kao primjer naveo slučaj Nasera Orića, koji je optužen u Bijeljini i čiji je predmet preuzelo Tužilaštvo BiH, gdje je devet godina „stajao u ladici“.

„Dotle umre troje ključnih svedoka. Farsa! Samo Srbima takve gluposti možete podmetati! Dajte da se bavimo pitanjem rata na objektivan način“, poručio je Dodik.

Na pitanje kakav je to usud da Srbi i u Srbiji i u Republici Srpskoj ne mogu da dođu do konsenzusa, Dodik je rekao da ne daju stranci, a da su „izdajnici iz SDS-a modelirani“.

„Putem grupa, nevladinih organizacija, ambasada, posebno SAD, Britanije i još nekih zapadnih zemalja, sa jednim brojem ljudi iz SDS ‘rade’ godinama. Impresionirani su ti plitkoumni izdajnici raznim salonima u koje su ih vodili, ponešto od njih i prihvatali, ili stvorili ubjeđenje da su oni rješenje koje priželjkuju sa Zapada“, rekao je Dodik.

Komentarišući tvrdnju „NJuzvika“ da SDS, koji je nekada vodio državotvornu politiku, danas aminuje odluke kojima se krši Dejton, te da prihvataju sud u Sarajevu, a, po logici stvari, oni bi trebalo prvi da nastradaju, Dodik je rekao da oni slušaju slijepo, te da zato i ne čudi njihov put, orijentisanost na bosanski koncept.

„Danas ambasador SAD kaže da je pričala sa onima koji su napravili Dejton i da on ne bi trebalo više da postoji. A oni gutaju! Šta ima veze što kaže jedna Amerikanka. Postoji međunarodni dokument, garanti. To je jedino važno. Ona će biti ovdje dvije godine, pravi karijeru… NJu ne zanima uopšte ova priča, a nas ne bi trebalo da zanima šta govori i sve ono što bilo ko govori a nije u skladu sa činjenicama. To što je neki Holbruk pričao ovako ili onako: pa znamo to. Klintonovi kadrovi žive 10-15 godinama na karijerama koje su napravili na BIH, na satanizaciji Srba“, konstatovao je Dodik.

On je podsjetio da je prije sedam-osam godina, kada se gradila zgrada vlade Republike Srpske, plasirana ogromna priča o pronevjerama, kriminalu, pa su nakon četiri godine istrage „otpisali da Dodik nema ništa s tim“, a tek danas, osam godina poslije, firma koja je to gradila dobija odluku da nema elemenata za krivičnu odgovornost.

„Mediji u regionu su galamili, sramnu ulogu su odigrali i neki u Srbiji. Nakon osmogodišnjeg mrcvarenja firma je, čudom, preživjela. Niko nije s njima htio da radi, laž se predstavljala kao istina. A niko se nije našao da pita šta se dalje dešava, da javi kako Dodik odavno nije pod istragom… Nakon svih godina torture to isto tužilaštvo piše da nema elemenata odgovornosti. Niko se nije izvinio“, podsjetio je Dodik.

On je naglasio da je protiv njega podignuto šest optužnica zbog toga što je rekao da su Markale sumnjive sa stanovišta toga ko je izvršio napad, pozivajući se na sudiju koji je to izjavio u Haškom tribunalu.

„Kantonalna skupština Sarajevo je donijela odluku da Dodika tuži zbog kršenja ovoga ili onoga. To što je sudija rekao – nema veze. I ja moram da prolazim kroz sve te procese. Ne dopuštaju vam da dođete u poziciju da pisnete o bilo čemu što im ne odgovara.

Kada kažete da je Srebrenica politizovana, pojave se majke iz Srebrenice, tuže, da je nemoguće da je granata, ispaljena čak 72 kilometra sa područja gdje su bili Srbi, pala na trg u Tuzlu i pobila ljude sa preciznošću koja je zapanjujuća, da su sve ekspertize potvrdile da je to nemoguće, onda iz Tuzle podnesu krivičnu prijavu. Dakle, ako neko hoće da drži do svog komoditeta ne smije da progovori! A onda značajan broj medija i kod Srba, u Beogradu, to prihvata kao dokaz kriminalizacije!“, istakao je Dodik.

Kada se iznesu kritike na rad pravosudnih institucija u BiH, navodi predsjednik Srpske, odmah neko skoči i kaže – „boji se Dodik“.

„Pa imali su sve ove godine na raspolaganju, što nisu nešto procesuirali. Sada se to rješava na potpuno nakaradan način. Rekli smo da ne mogu isti da budu sudije u dva suda. To nema nigdje na svijetu! I kada kažete – referendum, onda vam pripišu sve i svašta“, napomenuo je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se