12 C
Zvornik
19. април 2024.

Do kraja mjeseca BiH očekuje talas izbjeglica

SARAJEVO – Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas je od Vijeća ministara BiH zatražila Komisiji u roku od 10 dana dostavi kompletnu informaciju o izbjegličkoj krizi s posebnim osvrtom na BiH, na sigurnosni i humanitarni aspekt, javlja novinar „Nezavisnih“.

Borislav Bojić, predsjedavajući Komisije kazao je da postoji velika mogućnost da do kraja ovog mjeseca izbjeglička kriza obuhvati i BiH.

„Međutim, u BiH tvrde da naša zemlja nije cilj izbjeglica. Međutim, postoji bojazan, jer BiH posjeduje samo jedan azil za prihvat izbjeglica u Delijašu čiji kapacitet nije dovoljan da zbrine migrante, ako odluče da spas traže preko BiH“, kaže Bojić.

Denis Bećirović, poslanik (SDP) kazao je da BiH nema uslova da humano zbrine izbjeglice, jer su kapaciteti dva prihvatna centra 720 mjesta.

„Ako izbjeglice krenu ka BiH neće ih biti stotine, nego se očekuje više od 20.000 ljudi“, ističe Bećirović.

Mišo Čavar, pomoćnik direktora Službe za strance rekao je danas poslanicima da u BiH ima smještajnih kapaciteta.

„Azilski centar ima 150 mjesta i prostor za još toliko, postoji i još 1.200 smještajnih kapaciteta, a planirano je da se na pet kilometara od granice, takođe, ako bude trebalo prave izbjeglički centri. Tu su i kasarne koje bi privremeno poslužile da se smjeste migranti“, kazao je Čavar.

Komisija danas nije podržala principe Prijedloga zakona o azilu, obrazloživši to činjenicom da Zakon nije usklađen sa principima EU, te da uloženi amandmani ne bi bili od velike pomoći jer bi ugrozili suštinu Zakona koji bi ponovo morao biti rađen.

Zbog ovakve odluke Komisije burno je reagovao Mario Baotić, pomoćnik minisitra za azil u Ministarstvu sigurnosti BiH, optuživši poslanike da ništa ne znaju o materiji zbog toga što su odbacili principe Zakona.

Zbog ovakvog ponašanja Baotića, Komisija je uputila protesnu notu Ministarstvu sigurnosti BiH i Vijeću ministara BiH, te zatražila da se Baotić izvine članovima Komisije.

Komisija je  danas podržala  Prijedlog kodeksa ponašanja poslanika i delegata i o ovome će sutra raspravljati poslanici u Predstanvičkom domu BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se