8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

ALUMINA: Realizovani svi zaključci sindikata i menadžmenta

ZVORNIK – Stimulativni dio od 173 KM, koji su zaposleni u kompaniji „Alumina“ imali redovno uz svoje zarade u proteklom periodu, biće ugrađen u osnovnu platu radnika, dogovoreno je na sastanku predsjednika Upravnog odbora „Alumine“ i sindikalnog odbora metalske industrije i rudarstva u ovoj kompaniji.

Protokolom je precizirano da se dosadašnji stimulativni dio „pretvori“ u osnovnu platu radnika – dijelom kroz povećanje startnog osnova, a dijelom kroz povećanje cijene rada.

Ova promjena, zaključeno je, uslijediće već od isplate avgustovske plate.

Kad je u pitanju isplata regresa za 2015. godinu, nakon što je, krajem prošle sedmice, svim zaposlenima isplaćen akontativni dio od po 350 KM, zaključeno je da se preostali dio regresa isplati u još dvije rata. Sljedeća isplata – najkasnije do kraja oktobra, a razlika do kraja ove poslovne godine. Najniža osnovica za isplatu regresa za 2015. godinu je 950 KM.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“, Mile Matić, naglasio je da je menadžment kompanije, uprkos brojnim problemima i teškoćama sa kojima se fabrika suočava u radu, učinio maksimalne napore da se poboljša materijalni položaj radnika.

„Cilj nam je da više i bolje radimo kako bi stvorili veće vrijednosti bitne za budućnost i kompanije i zaposlenih radnika“, naveo je Matić.

On je najavio aktivnosti na definisanju i donošenju strateškog plana fabrike za naredni period.

„Stvaramo uslove da brže idemo u razvoj. Novi projekti i investicije treba da obezbijede bolju tržišnu poziciju kompanije“, rekao je Matić, naglasivši da se „Alumina“ okreće novim grupacijama proizvoda na kojima se temelje dalji poslovni rezultati.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva, Tane Peulić, izrazio je zadovoljstvo ostvarenim socijalnim dijalogom sa menadžmentom najvećeg zvorničkog kolektiva.

„Od kada smo 2013. godine započeli socijalni dijalog sa gospodinom Matićem i menadžmentom „Alumine“, svi dogovori i zaključci su realizovani“, istakao je Peulić.

On je rekao da je vrlo poznato radnicima kakva je situacija bila u fabrici prije uvođenja stečajnog postupka, u aprilu 2013. godine.

„Radili smo na tome da se sačuvaju sva radna mjesta. Zahvaljujući naporima resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i menadžmenta u ovoj fabrici, niko od 304 radnika preduzeća „Birač“ A.D. nije ostao bez posla“, istakao je Peulić, naglasivši da fabrika danas zapošljava više od 1.200 radnika i da su isplaćeni svi zaostali regresi, te bruto plate zaključno sa julom ove godine.

Međusobno razumijevanje i dogovaranje sindikata i rukovodstva, rezultat je kvalitetnog socijalnog dijaloga po kome, kaže Peulić, „Alumina“ predstavlja primjer u Republici Srpskoj da se sa predstavnicima menadžmenta može razgovarati o svim pitanjima od izuzetnog interesa.

„Sve što smo se do sada dogovorili sa menadžmentom ove kompanije je ispoštovano“, dodao je Peulić, tako da on, kako je rekao, svugdje, s ponosom, govori o razgovorima u „Alumini“.

Peulić je istakao da su sindikat i radnici opredijeljeni da se mora više posvetiti poslu, da se radna mjesta iskorišćavaju u kapacitetu kako je to zakonom i predviđeno, čime će biti obezbijeđena veća proizvodnja.

-Ako smo mi u ime zaposlenih radnika „Alumine“ dogovorili i definisali da će, u narednom periodu, najniže vrednovano radno mjesto u ovoj fabrici imati osnovicu veću od 500 maraka, mislim da to dovoljno poručuje svim radnicima da se samo disciplinom i izvršavanjem radnih zadataka, kvalitetno i na vrijeme, bez bilo kakvih drugih primjesa, može ostvariti što bolji rezultat – podvukao je Peulić.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva naglasio je da se moraju stvarati uslovi da se promijeni svijest kod radnika i da, kako je rekao, „svako svojim radom opravda povećanje plate i produktivnosti, ali i povećanje kapitala u ovom preduzeću“.

„Samo takvim razmišljanjem i radom može se ići naprijed. Svaka plata mora biti zarađena kroz ostvareni proizvod“, zaključio je Peulić, poručivši da se u kompaniji mora gajiti jedinstvo svih zaposlenih radnika u cilju očuvanja privrednog ambijenta, te da se samo kvalitetnim izvršavanjem radnih zadataka može očuvati status preduzeća na evropskom i svjetskom tržištu.

U radu sastanka učestvovali su i Radenko Smiljanić, predsjednik sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva, potpredsjednici Živka Pavlović i Milutin Grujić, kao i Milan Marković, član Republičkog odbora Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se