8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

U najboljem zatvoru u Srbiji leži 300 najgorih (foto)

BEOGRAD – U najmodernijem srpskom zatvoru, koji je želja mnogih osuđenika, smještaj je našlo oko njih 300, među kojima su masovne ubice, najgori pedofili, krupni dileri droge…

Upravnik zatvora prozvanog „Nova skela“ u Padinskoj skeli kod Beograda Milan Pavlović objašnjava da postoje dvije grupe zatvorenika, većina sa kaznama od preko 15 godina i oni koji imaju kraće kazne, ali su pravili probleme u drugim zatvorima.

U ovim vrelim danima Uprava je odlučila da gvozdena vrata na ćelijama budu otvorena tako da vazduh može da struji kroz rešetke.

U obilasku vas tako prate pogledi najsurovijih ljudi Srbije od kojih vas dijele dva kilometra čeličnih šipki, 300 kamera i oko 150 posebno obučenih stražara.

Socijalne i ekonomske razlike u zatvoru su vidljivije nego na slobodi. U nekim ćelijama su, na primjer, najmodernije konzole za igrice, dok neki nemaju ni za cigarete.

To nam potvrđuje i Erik Ahmetović, jedan od zatvorenika koji je pristao da priča sa nama. On spada u grupu sa kraćim kaznama, jer je osuđen na šest i po godina zbog droge.

„Oni koji nemaju uglavnom neće da traže od vas, ali u njihovim očima vidi se osuda i zavist. Ovde je, inače, odlično kako je u drugim zatvorima koji su prenatrpani“, kaže Ahmetović.

Zatvorska uprava ne objavljuje imena zatvorenika, ali smještaj u dvokrevetnim sobama sa rešetkama, ali i kablovskom televizijom, toplom vodom i sa mogućnošću korišćenja slikarskog atelja, sportske hale, vježbaonice i ljubavne sobe su našli Mališa Jeftović, ubica Katarine Janković (3), i Dragan Nikolić Čombe, ubica Tamare Ivanović (13).

Osim njih dvojice, u „Novoj skeli“ su i zatvorenici koji služe najteže kazne od 40 godina, njih ukupno 72 u Srbiji.

Ovdje su smješteni i Nenad Ilić, neposredni ubica četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali, Branislav Bezarević, pripadnik BIA, koji je prodao podatke o kretanju premijera Zorana Đinđića njegovim ubicama…

Prvi zatvorenik

Rašid Sakić, sin pjevača Sinana Sakića, prvi je zatvorenik koji je došao februara 2012. u „Novu skelu“. On je pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora jer je ubio Dragoljuba Despotovića i pokušao da likvidira Radomira Lazića 22. maja 2002. u Loznici.

Sukobi među zatvorenicima su ovdje veoma rijetki, čak su i pedofili, koji nigde nisu prihvaćeni, ovdje najbezbjedniji.

„Potuku se uglavnom cimeri koje onda razdvajamo. Bilo je nekoliko sukoba tokom šetnje. Najteži takav incident je bila tuča između četvorice, koja je odmah prekinuta. Bilo je više samopovređivanja, a jedno od poslednjih je bilo najopasnije jer su povređena i trojica stražara. Stražari su spasli zatvorenika koji je legao ispod kreveta koji je zapalio“, kaže šef obezbjeđenja Kristijan Đujić.

Ovaj zatvor predviđen je za oko 400 zatvorenika, ima 222 ćelije, četiri ljubavne sobe, sportske terene na kojima bi im pozavidjele mnoge škole… Koštao je oko 10 miliona evra.

Angažuju i privatnog ljekara

O zatvorenicima brinu i ljekari, među kojima i ljubazna zubarka, koja nam objašnjava da osuđenici angažuju i privatnog zubara ili ljekara koji dolazi i koga sami plaćaju. Bez čekanja, na najmanji znak tegoba, odlaze u ambulantu, a u slučaju da tamo ne može da se obavi sve što je potrebno, prebacuju ih do Urgentnog centra ili na Vojnomedicinsku akademiju.

Pravila:

  • 2 paketa mjesečno do 10 kilograma
  • 1 korišćenje ljubavne sobe u dva mjeseca do tri sata
  • 1 posjeta i paket više mjesečno za dobro vladanje
  • 2 sata dnevno šetnje u dvorištu
  • 4 do 8 sati posla u vešeraju, kuhinji, radionici za izradu koverata…
  • 3 obroka u ćelijama
  • 6.30 buđenje
  • 21.30 spavanje

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se