7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Suša uzima svoj danak

BIJELJINA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić upozorio je da suša u Republici Srpskoj ostavlja velike negativne posljedice na poljoprivredu.

Mirjanić je podsjetio da je Srpska suočena sa vremenskim nepogodama i da već dva mjeseca gotovo da nema kiše, a visoka je temperatura.

On je istakao da se proizvodnja održava tamo gdje postoje sistemi za navodnjavanje, plasteničkoj i drugoj zatvorenoj proizvodnji, kao i tamo gdje su usjevi duboko zasijani.

„Na otvorenom polju, bez navodnjavanja i gdje su zemljišta plića, dio usjeva je stradao. Mi već sada sigurno imamo najmanje 10 odsto površina koje ne treba obrađivati čak ni za proizvodnju stočne hrane jer su ti usjevi u potpunosti osušeni“, rekao je Mirjanić novinarima u Bijeljini.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da će na ostalim površinama obim proizvodnje biti manji za 30 do 40 odsto.

„Prije svega, to se odnosi na kukuruz i soju. Na povrću na otvorenom očekuje se veoma visoka šteta, a na voću oko 20 do 30 odsto u ovom trenutku. Pratimo ovu situaciju i podatke ne treba smatrati egzaktnim jer ćemo sutra na sjednici Vlade raspravljati o posljedicama suše“, rekao je Mirjanić.

On je naveo da su nevrijeme i grad u Republici Srpskoj, pogotovo u nekim opštinama u Potkozarju, uništili dio zasijanog kukuruza i povrća.

„Nekoliko većih voćnjaka gotovo da neće imati rod, koji će biti usmjeren u stonu potrošnju, a jedan dio možda čak ni u industriju“, rekao je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, to je problem sa kojim se treba suočavati jer prognoza nimalo nije optimistična.

Mirjanić je podsjetio da Republika Srpska nije stigla čak ni da sanira štetu u poljoprivredi iz prošlih godina, ali očekuje da će za poljoprivredu do kraja sedmice biti završena isplata 12.000.000 KM za štetu od poplava.

On je napomenuo da je procijenjena šteta u stočarskoj proizvodnji u Semberiji 57.000.000 KM.

„Isplatili smo i podsticaje za ovu godinu od sedam i po miliona KM i iz prošle godine ne dugujemo ništa“, rekao je Mirjanić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se