18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sedmica dojenja: Idealna ishrana za bebe

BANJALUKA – Dojenje obezbjeđuje idealnu ishranu za bebe i doprinosi njihovom zdravom rastu i razvoju, a ovogodišnja Svjetska sedmica dojenja posvećena je pružanju podrške ženama da doje na radnom mjestu.

Bez obzira da li je žena zaposlena u državnoj ili privatnoj firmi ili radi u kućnim uslovima, potrebno je da ima mogućnost da doji bebu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Za kampanju Svjetske sedmice dojenja, Svjetska alijansa za akciju dojenja i njeni partneri na globalnom, regionalnom i državnom nivou imaju cilj da osnaže i podrže sve žene da na odgovarajući način kombinuju rad sa odgajanjem djece, posebno dojenjem.

Uviđajući važnost prvih godina života kao najvažnijeg perioda za rast i razvoj djeteta, Vlada Republike Srpske usvojila je 2011. godine Politiku unapređenja ranog rasta i razvoja djece, čiji je cilj stvaranje optimalnih uslova za pravilan rast i razvoj da bi svako dijete, bez obzira na sredinu iz koje potiče i individualne mogućnosti, imalo uslove za zdrav početak života i da bi dostiglo puni potencijal.

U 2012. godini usvojene su Politika unapređivanja ishrane djece do pet godina života i Politika unpređivanja zdravlja stanovništva Republike Srpske do 2020. godine.

Prioritetni pravci djelovanja odnose se na podršku za zdrav početak života posredstvom promocije fetalne ishrane – optimalne ishrane trudnica i zaštite i promocije dojenja i podrške dojenju.

Rezultati provedenih istraživanja u vezi sa ishranom djece mlađe od pet godina, sa posebnim osvrtom na aspekt dojenja u Republici Srpskoj, ukazuju da su u porastu navike vezane za isključivo dojenje djece.

Istraživanje višestrukih pokazatelja u Republici Srpskoj 2011-2012. godine pokazalo je da je približno 32 odsto djece mlađe od šest mjeseci isključivo dojeno, u dobi od 12 do 15 mjeseci njih 11,4 odsto je i dalje dojeno, a u dobi od 20 do 23 mjeseca dojeno je još njih 6,2 odsto.

U Republici Srpskoj su posljednjih godina učinjeni ogromni napori na unapređenju dojenja i stvaranju adekvatnog okruženja za dojenje kroz razvijanje mreže „Bolnica prijatelja beba“.

U porodilištima Republike Srpske se, zahvaljujući uvođenju „bejbi frendli“ programa, dojenje zagovara kao jedini način ishrane, a medicinsko osoblje je obučeno da pruži pomoć porodilji prilikom dojenja. Takođe, organizuju se škole za porodilje na kojima se govori i o prednostima dojenja.

Svjetska sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. avgusta i koordiniše je Svjetska alijansa za akciju dojenja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se