15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Počelo rezanje broja radnika u zdravstvu

BANJALUKA – Dugo najavljivana racionalizacija radnih mjesta u zdravstvenim ustanovama u RS počela je u pojedinim bolnicama i domovima zdravlja, a prvi na udaru našao se nemedicinski kadar.

Prekobrojni u zdravstvenom sistemu uglavnom su oni koji ne nose bijele mantile, odnosno prateće osoblje koje se godinama gomilalo u svim zdravstvenim ustanovama.

– Planirana je racionalizacija radnika u zdravstvu i ona se jednim dijelom već realizuje. O tačnom broju smanjenja radnika još ne možemo govoriti dok ne budu utvrđeni svi kriterijumi, ali akcenat je svakako na smanjenju broja nemedicinskog kadra – ističu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Naglašavaju da će izbjegavati otpuštanje radnika i da će pristupati racionalizaciji kroz penzionisanje i smanjenje broja produženih ugovora na određeno vrijeme.

– U ovom trenutku veći problemi su u bolnicama, ali postoji višak nemedicinskog kadra i u određenim domovima zdravlja koji će se u idućem periodu morati rješavati – kažu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić izjavio je krajem juna u intervjuu „Glasu Srpske“ da bi smanjenje broja radnika u zdravstvu moglo donijeti uštedu od pet miliona KM godišnje. Bogdanić je rekao da je u to vrijeme u zdravstvu bilo oko 200 zaposlenih manje nego krajem 2014. godine.

– Ako se uzme u obzir da svaki radnik sa bruto platom „košta“ oko 2.000 KM, ušteda bi mogla iznositi oko 400.000 KM mjesečno, odnosno prema grubim procjenama, oko pet miliona KM na godišnjem nivou – rekao je Bogdanić.

U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS kažu da je njihov stav da u zdravstvenim ustanovama nema viška radnika, pa čak i kada je u pitanju nemedicinski kadar i da će se boriti za prava svakog pojedinca.

– Ako i ima viška u pojedinim bolnicama ili domovima zdravlja, svi znaju zbog čega je to tako. Oni su do tih radnih mjesta došli prije izbora po partijskim linijama i sada se i za njih mora iznaći neko rješenje – kaže predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić navodeći da zdravstvene ustanove imaju oko 12.700 radnika među kojima se oko 30 odsto odnosi na nemedicinski kadar.

Univerzitetska bolnica – Klinički centar Banjaluka smanjila je broj radnika u posljednjih nekoliko mjeseci za 60.

– S obzirom na to da su usvojene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u našoj ustanovi će biti izrađen prijedlog statuta i pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta – kažu u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS.

U Univerzitetskoj bolnici – Klinički centar Banjaluka, koji zapošljava 2.635 radnika, među kojima na medicinski kadar otpada 1.837, a nemedicinski 798, ističu da raspisuju konkurse za prijem isključivo medicinskih tehničara, dok je prijem drugih zaposlenih po svim osnovama obustavljen.

Vlada RS je u januaru ove godine donijela odluku da zdravstvene ustanove i javni fondovi ne mogu zapošljavati nove radnike, niti produžavati postojeće ugovore o radu na određeno bez odobrenja resornog ministarstva za čije će dobijanje morati dostaviti detaljno obrazloženje, piše Glas Srpske.

Sastanak

Racionalizacija u zdravstvenom sektoru bila je jedna od glavnih tema razgovora Milenka Granulića i Dragana Bogdanića.

– Sindikat će aktivno učestvovati i dati svoje mišljenje ili eventualne zamjerke – kaže Granulić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se