10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Njemački prijedlog: Azil izbjeglicama na teritoriji cijele EU

BERLIN – Povodom talasa izbjeglica velikih razmjera sa kojim se suočava Evropa potrebna je jedinstvena politika koja bi podrazumijevala odobravanje azila koji bi važio na teritoriji cijele Evropske unije, kao i pravednu raspodijela izbjeglica, navodi se u njemačkom prijedlogu za rješavanje izbjegličke krize.

U tekstu prijedloga u deset tačaka koji su potpisali njemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel i njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer navodi se i da je Evropi potreban jedinstven sistem upravljanja granicama koji se ne odnosi samo na zaštitu granica već i na više odgovornosti prilikom registracije i prihvata pristiglih izbjeglica.

Prijem izbjeglica širom EU mora da se odvija u uslovima dostojnim čovjeka, a potrebni su i jedinstveni standardi unutar EU, koji će se primjenjivati u svakoj članici, iznose ministri.

U jednoj od tačaka prioriteta predviđeno je da na osnovu jedinstvenog pravilnika za azil, izbjeglicama koje traže utočište treba da se odobri azil koji važi na tritoriji cijele EU.

Oni navode da je potrebna i pravedna raspodijela izbjeglica po Evropi, uz obavezujuće i objektivne kriterijume za utvrđivanje prijemnih kvota za sve države članice, u skladu s njihovim kapacitetima.

U prijedlogu se navodi i da se hitno mora pružiti podrška državama EU koje trenutno nose teret.

U tekstu se ističe da Mediteran ne smije da bude masovna grobnica za očajne izbjeglice, kao i da se radi o zavjetu humanosti Evrope, štaviše i o evropskoj ideji o čovjeku uopšte.

Izbjeglicama koje traže utočište može se dugoročno pomoći jedino ako se oni koji nemaju pravo na azil vrate u svoje države porijekla, navodi se i dodaje da stoga tema readmisije treba da zauzme centralno mjesto u odnosima sa zemljama porijekla izbjeglica.

U prijedlogu je pored ostalog predviđeno i da sveobuhvatna evropska politika prema izbjeglicama treba da obuhvati i suzbijanje uzroka zbog kojih ljudi napuštaju zemlje Bliskog istoka i Afrike, stabilizaciju tih država, zaustavljanje nasilja i rata.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se