15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Nije dovoljno da EU da milion eura da bi riješila problem

BEČ – Srbija i Makedonija zatražile su danas u Beču djelovanje EU u vezi sa problemom azilanata, ukazavši da nije dovoljno milion evra, koliko je izdvojeno za pomoć dvjema zemljama.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ukazao je, na konferenciji za novinare, da je Evropa suočena sa najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata i da je riječ o seobi naroda, na čijem putu se nalazi Srbija kao zemlja tranzita.

„Kada sam postao ministar unutrašnjih poslova 2008. broj podnesenih zahteva za dobijanje azila bio je 77, a u toku ove godine imamo 94.000 molbi. Iako većina migranata koji ulaze u Srbiju iz Bugarske, Makedonije, pre toga iz Grčke, iskazuje nameru da zatraži azil, jasna je namera da je Srbija samo tranzitna“, objasnio je Dačić.

On je ocijenio da podizanje ograde ne može biti adekvatan odgovor migratornim izazovima.

„Godinama ste govorili da azilanti dolaze iz Srbije i Makedonije u EU. Mi možemo sada da kažemo da nama migranti dolaze iz EU. Pitamo vas kada ćete da uspostavite jasne kontrole i kako ćete da sprečite da dolaze ? Nećete to sprečiti sa milion evra koje nameravate da date“, napomenuo je Dačić.

On je poručio da EU, koja traži da Srbija i zemlje regiona naprave akcioni plan u vezi sa imigrantima, treba najpre da naprave svoje akcione planove.

„S obzirom na to da ga vi u Evropi nemate, najveći teret ćemo platiti mi, i toga smo svesni“, poručio je Dačić u Beču.

On je konstatovao da je EU zakasnila sa konferencijom o azilantima koju je zakazala za oktobar, prenose mediji.

„Lako je praviti probleme u drugim delovima sveta, a da cenu plaćamo mi. Mi sigurno nismo krivi za probleme u zemljama porekla, a dnevno našu granicu prelazi 2.000 migranata“, naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je ukazao i da u Srbiji boravi još 44.000 izbjeglica iz prošlih ratova i 220.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, što se ne smije zapostaviti.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki ukazao je da je njegova zemlja suočena sa specijalnim problemom da u nju iz zemlje EU dolaze migranti.

On je naveo da je do skoro u Makedoniju ulazilo oko 4.000 imigranata dnevno, a da su prognoze da će u narednom periodu dolaziti oko 3.000 dnevno.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se