18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nezadovoljnici osnivaju novu stranku »bolji SDA«

Posljednjih sedmica nekoliko visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) u kuloarima razgovara s desecima stranačkih dužnosnika oko mogućnosti stvaranja nove političke stranke iako u javnosti još uvijek poručuju kako rade na stvaranju „boljeg SDA“, računajući na njezino unutrašnje preustrojavanje, piše Večernji list.

Protukandidat Bakira Izetbegovića za predsjednika stranke Šemsudin Mehmedović, koji je dobio nemali broj glasova izaslanika nedavnog stranačkog kongresa zajedno sa Salkom Sokolovićem, po tvrdnjama određenih izvora, predstavlja više razloga zbog kojih reforme koje su zatražila četvorica poslanika ove stranke očito neće biti uvažene niti provedene.

Stranci SDA, koja je pobijedila na posljednjim izborima, su nakon stranačkog kongresa, od devet poslanika, do kraja ostala lojalna petorica budući su Sadik Ahmetović, Salko Sokolović, Senad Šepić i Šemsudin Mehmedović odlučili krenuti drugim putem. Stranački dužnosnici juče nisu komentarisali pitanja oko toga da stvaraju novu stranku, dok je Mehmedović i javno demantovao takvo šta iako zbivanja na terenu sve demantuju.

„Mi volimo SDA, gradimo SDA, čuvamo SDA i čuvat ćemo jedinstvo. Ali jedinstvo na pravom putu SDA, a ne jedinstvo za račun određenih mešetara u SDA koji stranku žele pretvoriti u stranku za osobno bogaćenje. Treba nam bolji SDA. Ne nova politička stranka, ali mnogo bolja s kadrovima koji mogu provoditi politiku i podilaziti drugima“, rekao je Mehmedović u svom redovnom obraćanju na svom kanalu na YouTubeu prije deset dana. Ali, u međuvremenu je grupa dužnosnika SDA stranačkome vodstvu uputila prijedlog reformi, ali i konkretnih zahtjeva, prije svega za smjenu Asima Sarajlića s mjesta potpredsjednika stranke, ali i vodećeg čovjeka Kluba poslanika SDA u državnom Parlamentu. Po tvrdnjama dužnosnika SDA, koji su tražili diskreciju, najviše se stranačkome vodstvu zamjera to što su na vodeće pozicije postavljali ljude od ličnog povjerenja ili porodične bliskosti, dok su zanemarivani dugogodišnji stranački zvaničnici.

Tako je, primjerice, umjesto Halida Genjca koji je već bio predodređen za predsjedatelja Vijeća ministara, na čelo ove institucije ličnom intervencijom postavljen Denis Zvizdić.

S druge strane, nezadovoljstvo sadašnjim SDA leži i u tome da je sve snage koncentrisao u Sarajevu, dok su potpuno zanemarene druge sredine u kojima ova stranka godinama ostvaruje odlične rezultate. Sve to daje argumente ‘reformskoj’ grupi da krene u osnivanje nove političke stranke.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se